Afbeelding

Aarlese klokkengieterij geopend voor publiek

Algemeen Algemeen

Aarle-Rixtel - De deuren van de voormalige klokkengieterij van Petit & Fritsen gaan zondag 9 september weer open. Gidsen van heemkundekring Barthold van Heessel geven belangstellenden elk half uur uitleg over de geschiedenis van de klokkengieterij en het unieke productieproces.

De klokkengieterij aan de Klokkengietersstraat heeft de status van Rijksmonument. Dat geldt zowel voor het gebouw zelf als voor het interieur. Vooral dit laatste mag best heel uniek worden genoemd vanwege de aanwezigheid van de meer dan 100 jaar oude houtgestookte gietoven. Wanneer men de gieterij betreedt waant men zich 100 jaar terug in de tijd. Het huidige monumentale fabrieksgebouw dateert van 1906. Daarvóór is de klokkengieterij achtereenvolgens op drie andere locaties gevestigd geweest. De eerste locatie lag aan de huidige Klokstraat, waar Henricus Petit in 1782- komende van Someren- de eerste productie van luidklokken startte. Later is de klokkengieterij naar de Kerkstraat verhuisd en heeft de torenuurwerkfabriek van Jos van de Kerkhof zich ter plekke gevestigd. De klokken en de carillons van Petit & Fritsen hebben zich wereldwijd verspreid.

De klokkengieterij heeft haar activiteiten in 2014 gestaakt vanwege gebrek aan bedrijfsopvolging. De productie werd overgenomen door Eijsbouts in Asten. De merknaam van Petit & Fritsen blijft echter nog steeds in gebruik. De heemkundekring mag belangstellenden laten genieten van dit unieke monument. Dat kan dus ook aanstaande zondag en wel van 12.00 tot 17.00 uur. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd van €3,00 met een gratis kopje koffie of thee die in het heemhuis aan de Kouwenberg wordt geschonken.