Lezing over keizer Nero bij Aarlese heemkundekring

Algemeen

Aarle-Rixtel - De Aarlese heemkundekring houdt dinsdag 6 november weer haar maandelijkse lezingenavond bij De Couwenbergh. Tijdens deze lezing wordt een beeld geschetst van de Romeinse keizer Nero. Nero (54-68) heeft een slechte reputatie. In kruiswoordpuzzels is zijn naam het antwoord op de omschrijving 'wreed heerser' en er is een programma om data te branden op cd's en dvd's met de naam 'Nero Burning Rom'.

Dat laatste wijst op de brand van Rome in 64 die hij aan gestoken zou hebben, waarbij hij (zoals Peter Ustinov in de film 'Quo Vadis') op zijn lier speelde en de christenen als aangewezen brandstichters voor de leeuwen liet werpen. Maar is die reputatie terecht? Het is tijd om het keizerschap van Nero eens met andere ogen te bekijken en te komen tot een (gedeeltelijke) rehabilitatie, zoals die ook zichtbaar was op de Nero-exposities in Trier in 2016. In deze lezing staan vier vragen centraal: 1) Hoe kwam Nero aan de macht? 2) Welke betekenis had Nero voor het keizerschap? 3) Welke betekenis had hij voor het Romeinse rijk? 4) Hoe kwam Nero aan zijn einde?

Het antwoord op deze vragen wordt gegeven door Johan Hendriks (1954). Hij studeerde MO –geschiedenis (Tilburg) en archeologie (Amsterdam). Hij was werkzaam aan de lerarenopleiding in Tilburg, als gemeentelijk archeoloog van Dordrecht en als hoofd van het cultureel erfgoed in de gemeente Breda. De lezing begint om 20.00 uur. Niet-leden betalen een kleine bijdrage van €2,50.