De parkeerplaats van het gemeentehuis is een van de locaties waar als eerste energiezuinige ledverlichting wordt aangebracht
De parkeerplaats van het gemeentehuis is een van de locaties waar als eerste energiezuinige ledverlichting wordt aangebracht Foto: Mark Barten

Laarbeek krijgt zuinige en slimme openbare verlichting

Algemeen

Laarbeek - In 12 jaar tijd moeten alle straatlantaarns in Laarbeek voorzien zijn van energiezuinige ledverlichting die alleen brandt wanneer dat nodig is. In 2019 gaat dit project van start. Als eerste dit voorjaar op drie locaties met fietspaden en op de parkeerplaats bij het gemeentehuis. Op deze locaties wordt getest of de techniek werkt en hoe de ervaringen zijn.

Ombouwen naar ledverlichting met sensoren
Nog dit voorjaar, als het 's ochtends nog donker is als de inwoners van Laarbeek naar hun werk of school gaan, worden de fietspaden in het bosgedeelte van de Rooijseweg in Mariahout voorzien van dynamische verlichting. Op korte termijn volgen ook de lichtmasten aan de Kanaaldijk in Aarle-Rixtel, Molenheide in Lieshout en op de parkeerplaats bij het gemeentehuis in Beek en Donk. Ze worden omgebouwd naar ledverlichting en voorzien van sensoren. De lantaarns kunnen, net als nu al het geval is, op bepaalde tijden in- en uitgeschakeld worden. Maar ze reageren ook op beweging, waardoor ze aangaan op het moment dat er iemand aankomt. Bovendien kan de lichtintensiteit aangepast worden waardoor de lampen op sommige momenten feller kunnen branden dan op andere.

"Het mag gerust ook een keertje donker zijn"
De gemeente Laarbeek wil door de ombouw naar ledverlichting het energieverbruik van de openbare verlichting terugbrengen. "We gaan daarmee voor goed licht wanneer dat nodig is en geen onnodig licht en dus ook geen lichtvervuiling. Het mag ook gerust een keertje donker zijn", stelt wethouder Ria van der Zanden. Tegen een eerder verzoek van de gemeenteraad in, om alle verlichting al binnen vijf jaar te vervangen door energiezuinige ledverlichting, heeft het college met instemming van de raad er nu toch voor gekozen om het vervangen van de lantaarns te spreiden over 12 jaar. "De lantaarns zijn nu ook al voorzien van spaarlampen en het zou verspilling zijn om goed materiaal nu al te vervangen", licht de wethouder het besluit toe.

Ervaringen delen
De werkzaamheden voor de aanpassingen aan de openbare verlichting bestaan uit het vervangen van armaturen en het aanpassen van de techniek. Wethouder Ria van der Zanden verwacht weinig overlast van de werkzaamheden: "We beginnen op vier plekken in Laarbeek om ervaringen op te doen. Als de verlichting naar verwachting functioneert zullen mensen er weinig van merken. Hooguit als ze 's nachts ergens voorbijkomen waar dan, dankzij de sensoren, wel licht brandt waar dat voorheen niet het geval was." De wethouder nodigt inwoners uit hun ervaringen met de gemeente te delen. "Omwonenden krijgen bericht van de werkzaamheden. Mensen mogen hun ervaringen delen. Die nemen we dan mee in de evaluatie en het vervolgtraject."