Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: c5fcfe
Foto:

Kerk bezichtigen tijdens Torendag Mariahout

Mariahout - De kerk Onze Lieve Vrouw van Lourdes en de omgeving zijn te bezichtigen op zondag 26 mei van 13.00 tot 16.00 uur. De kerk en de pastorie dateren uit 1933 en zijn gebouwd onder leiding van bouwpastoor J. van Eijndhoven. De gebouwen zijn in de typische jaren '30 stijl. Bij binnenkomst zie je meteen een mix van allerlei soorten fraai metselwerk.

In de kerk treft men enkele te benoemen kunstwerken aan. Het orgel is gebouwd in 1866 door orgelbouwer / burgemeester Franciscus Cornelis Smits sr. Voordat het orgel in Mariahout werd geplaatst, stond het in twee verschillende kerken in Eindhoven. In 1985 werd het monumentale orgel grondig gerestaureerd en voor in de balustrade geplaatst.

De kunstenaar Martin Roestenburg heeft de kerk diverse kunstwerken nagelaten: de muurschildering op de achterwand in het priesterkoor (1948), de 14 kruiswegstaties (1942 -1946) en het glas-in-loodraampje in de Mariakapel met de voorstelling van Bernadette Soubirous (1949).

De kerk staat sinds 2001 op de Rijksmonumentenlijst. Bij de kerk ligt een aangelegd processiepark, waar gewandeld kan worden en waarin enkele monumentale beelden zijn te bezichtigen. Voorheen was het Openluchttheater Mariahout een onderdeel van het park, dit werd in die tijd gebruik voor religieuze doeleinden. Naast het kerkhof bevindt zich een oorlogskerkhof, waar twee jonge Engelse soldaten liggen begraven. Zij sneuvelden toen Mariahout reeds bevrijd was. Naast de kerk is de natuurgetrouwe kopie van de grot in Lourdes te bezichtigen. In deze bedevaartplaats brengen jaarlijks ongeveer 35.000 mensen een bezoek aan Maria. In deze Lourdesgrot is om 15.00 uur een Mariaviering. Tijdens de Torendag zijn er vrijwilligers aanwezig, die over de bezienswaardigheden kunnen vertellen. Voor kinderen is er een fotospeurtocht in de kerk.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>