Afbeelding
Foto: Caroline DEMEY

Dineke Minten gaat voor nog meer goud

Algemeen

Lieshout – Afgelopen week prolongeerde Dineke Minten haar titel op het NK-paalsport. Nu ze deze titel op zak heeft, mag ze naar het WK in Canada. Een interview met deze kersverse Nederlands Kampioen paalsport!

Begin
Dineke Minten (29) komt oorspronkelijk uit Lieshout. Ze woont inmiddels al een aantal jaar in Amsterdam. "Vijf jaar geleden begon ik met paaldansen tijdens mijn studie in Amsterdam, gewoon voor de lol. Momenteel train ik vrijwel elke dag en reis ik de wereld over voor het geven van trainingen, coaching en deelname aan wedstrijden. Een aardig uit de hand gelopen hobby dus." In 2017 nam Dineke deel aan haar eerste NK, waar ze de vierde plaats behaalde. "Ondanks dat het geen slechte plek was voor een eerste deelname, was ik toch niet echt tevreden. Ik had het gevoel dat ik meer kon dan dit, ik wilde Nederlands kampioen worden. Een jaar lang heb ik er alles voor gegeven. Minder werken, meer trainen, mijn sociale leven op een lager pitje, alles stond in het teken van mijn sport." Dat werd een enorm succes, want in 2018 ze werd eerste op het onderdeel Pole Sport en Ultra Pole. Hiermee stroomde ze door naar het wereldkampioenschap in Spanje. Hier wist ze het nationale succes om te zetten in internationale glorie, want Dineke won de gouden medaille op het onderdeel Ultra Pole. Dat is een discipline waarbij je strijdt in een 1 tegen 1 battle. Beide deelnemers hebben per ronde een minuut de tijd om hun allerbeste moves te laten zien. Win je de battle, dan ga je door naar de volgende ronde. Verlies je dan lig je eruit. En dat zo tot aan de finale.

Nieuwe successen
Afgelopen week was het weer tijd voor het NK-paalsport. Wederom wist Dineke de eerste plek te bemachtigen op twee onderdelen: Pole Sport en Ultra Pole. Hiermee mag ze naar het WK in Canada begin oktober. Dineke hoopt haar titel te verdedigen bij Ultra Pole en de top vijf te behalen bij categorie Pole Sport. "Het doel is om mezelf elk jaar te verbeteren op dit soort toernooien, niet per se om iets te winnen. Alhoewel dat natuurlijk ook wel mooi is, hoor", vertelt Dineke.

Naast het WK is er meer. In september mag Dineke namelijk naar Las Vegas en daar gaat ze in een elitewedstrijd strijden tegen grote atleten. "Tof om tussen al die grote namen te gaan staan, al wordt het wel lastig om hoog te eindigen. Maar dat ik geselecteerd ben voor deze wedstrijd vind ik al ontzettend gaaf", vertelt ze.

Imago
Paaldansen is al zo'n vijftien jaar een sport in Nederland. Het is zelfs één van de snelst groeiende sporten op dit moment. Er komen steeds meer studio's en leslocaties bij. Bovendien is er ook steeds meer jeugd die deze sport beoefend. Zo begon Isis uit Lieshout (7 jaar) afgelopen jaar met paal sport nadat ze Dineke's filmpjes zag. Toch bestaat nog steeds een beetje het idee dat paaldansen geen sport is, maar meer een erotische dansvorm. "Paal sport is een officiële sport, en dat het enkel in stripclubs wordt gedaan is al lang niet meer aan de orde. Ik zie paal sport als een combinatie van turnen en een Cirque du Soleil performance. Mijn vier minuten durende NK-act bestaat uit een combinatie van kracht-, lenigheids- en acrobatische moves uitgevoerd in een bepaald thema. Mijn thema was geïnspireerd op de superheld Wonder Woman", legt Dineke uit. "En daar is niets erotisch aan".

"Middels mijn Instagram en Facebook deel ik mijn trainingen en progressie, maar ook mijn struggles en fails. To keep it real. Want voorafgaand aan het kunnen van toffe tricks, ga ik ook regelmatig onderuit". Nieuwsgierig? Ga dan naar haar pagina's op Social Media voor indrukwekkende foto's en filmpjes van Dineke.

Afbeelding
Afbeelding