Alisha Vlemmings
Alisha Vlemmings

"Het werken in coronatijden zal me altijd bijblijven"

Medisch & Gezondheid Coronavirus

Laarbeek/Uden – 25 jaar en dan al gelijk aan de bak op de spoedeisende hulp. Voor de Beek en Donkse Alisha Vlemmings is de coronacrisis een periode die haar kansen biedt, maar het is tegelijkertijd een intense ervaring. “Mijn eerste werkdag was er één van onzekerheid en hectiek. Hoe gaat dit zich verder ontwikkelen?”

“Mijn eerste werkdag was er één van onzekerheid en hectiek"

De kop is eraf
Alisha heeft de opleiding Bachelor Medische Hulpverlening gevolgd en studeerde vorig jaar af aan Hogeschool Utrecht. Na een halfjaar gewerkt te hebben bij de ambulancedienst wordt ze op 23 maart van dit jaar Medisch hulpverlener op de Spoedeisende Hulp in Bernhoven, Uden. Op die dag belandt ze direct in alle hectiek van de coronacrisis. Het ziekenhuispersoneel heeft dan geen idee waar de grote golf van coronabesmettingen toe zal leiden. Als extra maatregel is een triagetent buiten het hospitaal gezet om coronapatiënten op te vangen ter uitbreiding van de spoedeisende hulp. Binnen het ziekenhuis, op alle afdelingen, is het erg druk. Er wordt met man en macht voor de patiënten gezorgd.

Ze vertelt over die drukke weken: “De medewerkers die normaal parttime werken maken overuren en hebben dus een fulltimebaan. Voor mij was dat al zo, dus ik hoefde geen extra uren te werken. Er is ook geprobeerd om voor personeel een aantal vrije dagen of rustmomenten in te plannen, zodat we kunnen bijkomen van al het werk.”

Tests en mondkapjes
Hoewel een aantal weken geleden vooral getest werd op patiënten, zijn er inmiddels voldoende testen beschikbaar om ook medewerkers met klachten te kunnen testen.

Er zijn voor alsnog geen tekorten aan mondkapjes binnen het Udense ziekenhuis geweest. Toch is het dragen volgens Alisha niet gemakkelijk. “Mondkapjes mogen maximaal 2 uur lang gedragen worden. Je merkt dan dat je met zo’n kapje het al snel warm krijgt en dat je je eigen lucht inademt.” zegt ze. “Dat was in het begin heel erg wennen.”

"We hebben ontzettend veel steun gekregen
van buiten het ziekenhuis"

Steun
In deze moeilijke tijden is het voor alle zorgverleners belangrijk dat zij onderling elkaar opzoeken en steun betuigen. Dat is onder meer gedaan door afgelopen week een bijeenkomst te houden waarbij is teruggekeken op de coronagolf en welke gevolgen, ervaringen en eventuele verbeterpunten het heeft opgeleverd voor Bernhoven. Iedereen kon hier zijn eigen verhaal en emoties kwijt. “Ondanks dat het heel moeilijk is geweest en ik nieuwe indrukken heb gekregen, heb ik er niet wakker van gelegen. We hebben ontzettend veel steun gekregen van buiten het ziekenhuis. We zijn overladen met kaartjes, spandoeken, bloemen, lekkernijen, cadeaus, noem maar op. Geweldige waardering van de lokale ondernemers dat ons goed heeft gedaan. Het werken in coronatijden zal me altijd bijblijven.”

Het verloop van het virus
De genomen maatregelen helpen volgens Alisha. Toch staat er een spannende periode te wachten. Zal Nederland, en met name Noord-Brabant, een tweede golf krijgen? “Dat is lastig om in te schatten, net als ‘het nieuwe normaal’”, zegt ze.

In Bernhoven heerst een gevoel van samenhorigheid. Het personeel zal nog meer onderling contact houden. “Vaker een oprechte ‘hoe gaat het met je’ zonder masker op zal daarbij zeker helpen. We moeten nu juist goed op elkaar letten en iedereen ondersteunen.”