De huiszwaluw maakt ook dankbaar gebruik van kunstnesten
De huiszwaluw maakt ook dankbaar gebruik van kunstnesten

Heeft u een nest van de huiszwaluw?

Dier & Natuur

Laarbeek - Vanaf half april is het er weer, het gekwetter van de huiszwaluw. Tot en met mei keren ze terug van hun winterkwartieren. Is het geen wonder, zo’n klein beestje van nog geen twintig gram, dat een reis van 7000 kilometer aflegt en naar zijn oude nest terugkeert?

Hij nestelt in kolonies, aan de dakrand. Het liefst aan een witte overstek. De nesten zijn vaak tegen elkaar aan geplakt. De oude nesten worden opgeknapt en er worden nieuwe bijgemaakt. Een echte metselaar is de huiszwaluw. Propjes modder van leem en zand metselt hij tot een stevig kommetje. Een veilig stekje voor zijn jongen. Maar in de laatste decennia zijn veel kolonies verdwenen. De huiszwaluw heeft het, net als veel andere vogels, heel moeilijk. Weinig nestgelegenheid, weinig voedsel, weinig nestmateriaal.

De huiszwaluwgroep van IVN Vogelwerkgroep De Ortolaan houdt al jaren het aantal broedende huiszwaluwen in de gemeente Laarbeek bij. Ze kennen veel locaties. Maar soms zien ze huiszwaluwen zonder dat ze weten waar ze vandaan komen. Ook is het niet altijd mogelijk om van de openbare weg de nesten te zien. Daarom vragen ze nu uw hulp. Hebt u zelf huiszwaluwen aan uw huis of weet u nesten te zitten? Meld het hen alstublieft. Dan gaan zij ter plekke kijken. Voor de duidelijkheid enkele kenmerken van de huiszwaluw: witte stuit en korte, gevorkte staart. Zie de foto. Melden kunt u per mail: a.opdenbuijs@live.nl of bellen naar Ton en Anneke op den Buijs, 0499-421830.

De huiszwaluw bouwt zijn nest met propjes modder