Afbeelding

Handboogtraining Jeugd ‘Strijd in Vrede’ hervat

Sport

Beek en Donk - Bij handboogvereniging ‘Strijd in Vrede’ zijn de trainingen voor de jeugd in afgeslankte vorm weer opgestart. Naast de binnen-accommodatie heeft de vereniging een buitenbaan, die in deze Coronatijd erg goed van pas komt. 

Trainer Tom van Lieshout legt uit, dat oefenen binnen nog niet is toegestaan. De leden hebben daarom de handen uit de mouwen gestoken om ervoor te zorgen, dat er door de jeugd buiten kan worden getraind. Elke schutter staat in een eigen vak, aangegeven met rode verf op het groene gras. De doelen staan een twintigtal meters verderop en na enkele opwarmoefeningen wordt er geschoten. Tom geeft aanwijzingen aan de schutters, zodat zij steeds beter schieten.

Olympische Spelen
Eén van de leden, die dinsdagavond meetraint is Dylan van Berkum van 15. Hij komt uit Gemert en is de hele week in de weer voor zijn sport. Hij traint ook bij het Regionaal Talenten Centrum voor de handboogsport. Trainer Tom van vanavond is ook werkzaam bij dit selectiecentrum voor talent. Dylan zit nog op het Vmbo, maar zijn streven is om in 2028 mee te doen voor de gouden medaille op de Olympische Spelen. Tussen de 5 jeugdleden van vanavond zit één meisje. Veerle Tielemans woont in Boerdonk en is één van de vrouwelijke leden van Strijd in Vrede, een groep, die veel jeugdleden binnen de vereniging telt. Zij vindt het erg leuk een individuele sport te beoefenen, want: “Dan hoef je nooit de schuld af te schuiven of toegespeeld te krijgen van teamleden, je bent steeds verantwoordelijk voor je eigen succes”.

Schieten
Tom legt uit, dat de sport voor iedereen geschikt is. Maar je werkt met een wapen, dus moet je je ook aan de regels houden. “Als iemand dat niet kan, is hij of zij voor deze sport ongeschikt”. Je kunt schieten vanaf je 4 jaar en dus ook al les krijgen via de vereniging. Kinderen, die het wel leuk lijkt, zijn welkom om op de trainingen te komen kijken. Meestal zijn die dus binnen en alleen als het weer het toelaat buiten. Het is geen erg kostbare sport. Natuurlijk heb je een eigen boog nodig, maar die kan in het begin van de vereniging worden geleend. Daarna is het belangrijk, dat het wapen op de persoon, leeftijd en spierkracht wordt afgestemd. De vereniging telt ongeveer 80 leden. Behalve, dat je op verschillende soorten bogen kunt leren schieten, kun je je ook specialiseren in de verschillende takken van de handboogsport. Zo is er bijvoorbeeld het 3D-schieten. Er wordt dan in een bos op houten dieren geschoten.

Kinderen en aspirant jeugdleden zijn welkom op de training om eens te kijken hoe het eraan toegaat. Er wordt dan uitgelegd hoe één en ander in zijn werk gaat. De training is elke dinsdag van 19.00 uur tot 20.00 uur op het veldje rechts van het clubgebouw aan de Heereindsestraat in Beek en Donk.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding