Frank van den Eijnden bij Molen de Vogelenzang in Lieshout, een van de Van Gogh-monumenten in Brabant.
Frank van den Eijnden bij Molen de Vogelenzang in Lieshout, een van de Van Gogh-monumenten in Brabant. Foto: Joost Duppen

Frank van den Eijnden in het spoor van Van Gogh

Algemeen

Laarbeek - Van Gogh Nationaal Park is de samenwerking tussen ruim 50 Brabantse gemeentes, organisaties en stichtingen, waaronder de gemeente Laarbeek, die zich inzetten voor een mooie, gezonde en groene leefomgeving. Mede aan het hoofd staat Beek en Donkenaar Frank van den Eijnden.

Voor Frank van den Eijnden is schilder Vincent van Gogh geen onbekende. Sinds 2010 leidt hij al Van Gogh Brabant. Zijn opdracht: ervoor zorgen dat de hele wereld weet dat Van Gogh een Brabander is. In Noord-Brabant staan 39 Van Gogh Monumenten, waaronder molen de Vogelenzang in Lieshout. Dit zijn locaties die vanwege hun waarde voor het leven en werk van Vincent van Gogh tot buitengewoon waardevol erfgoed worden gerekend. Van Gogh Brabant wil deze monumenten behouden en doorgeven aan nieuwe generaties.

Daarnaast is nu Van Gogh Nationaal Park opgericht. Het doel is om Brabant groener, mooier en fijner leefbaar te maken. “Meer groen, de biodiversiteit verhogen. Toekomstperspectief bieden voor ondernemers in het gebied, ook boeren. Meer groen tot in de kernen van dorpen en steden en het ontwikkelen van duurzaam toerisme en recreatie”, legt Van den Eijnden uit.

Geïntrigeerd door natuur
En waarom dan de naam Van Gogh Nationaal Park? “Het erfgoed van Van Gogh ligt verspreid door de provincie. Daarnaast is hij als persoon geïntrigeerd door natuur. Van kind af aan wandelde hij graag in de natuur en zag hij de puurheid hier van. In zijn ogen stonden boeren het dichtste bij de natuur en hoe dichter je nu bij de Brabantse natuur komt, hoe dichter je bij de schilder komt. Vincent van Gogh was in zijn tijd innovatief, dwars (hij ging door waar anderen stopten), en hij was grensoverschrijdend. Dat alles maakt hem de ideale naamgever, en een naam die ook in het buitenland bekend is.”

Middels verschillende projecten wordt getracht om Brabant klaar te stomen voor de toekomst. Partners die samen het Van Gogh Nationaal Park vormen, dragen projecten aan en voeren ze uit. Aan Frank van den Eijnden en zijn team de taak om deze op elkaar af te stemmen. “Zo kijken we onder meer met Waterschap Aa en Maas naar herinrichting van de beekdalen. Met ‘Brabants Groene Maatpak wordt gekeken naar de toekomst van het Brabants Landschap, vanuit historische kaarten en melkveehouders kunnen via de biodiversiteitsmonitor van Brabants Bodem bijdragen een fraaier landschap. En zo zijn er nog veel meer projecten waar we mee aan de slag hopen te gaan.”

Van Gogh leeft
Dat het werk van Van den Eijnden alweer jaren door een van Nederlands en werelds bekendste schilders wordt gedomineerd is geen hele grote verrassing. “Als liefhebber vond ik het werk van Van Gogh en ook Jeroen Bosch mooi. In 1989 hadden we met de toenmalige Beek en Donkse basketbalclub Sjoko een uitwisseling met de universiteit van Praag. Toen zij hier waren, wilden ze per se naar Nuenen, kijken waar Van Gogh heeft geleefd. Dat plantte bij mij een zaadje… Van Gogh leeft wereldwijd steeds sterker. Buitenlandse toeristen die naar Nederland komen, daar staat het Van Gogh museum in Amsterdam op 1 als dé plek die bezocht moet worden. Hoe mooi is het om dan die mensen ook naar Brabant te kunnen halen? Onze taak daarin is om ook Brabanders mee te geven dat Van Gogh een wereldster is waar we trots op mogen zijn.”

Afbeelding