Afbeelding

Aan de Wielen bestaat 50 jaar: ‘We reden tochten met 100 man’

Sport

Aarle-Rixtel - 50 jaar geleden, op 26 mei 1971, werd Toer-Sportclub Aan de Wielen in Aarle-Rixtel opgericht. Dorpssmid Adriaan Vriens, die tevens ook fietsenmaker was, kreeg namelijk van zijn artsen te horen dat hij eens iets aan zijn conditie moest doen. Een logisch gevolg was dus dat Adriaan ging fietsen en al snel ontstond er zo een fietsclubje.

“Zaterdagmiddag sloot Adriaan om 16:00 uur zijn werkplaats en begon hij met fietsen. Op een gegeven moment had hij een paar maten om zich heen verzameld en kwam het idee om een club op te richten. Toen is er een vergadering geweest en is T.S.C. Aan de Wielen opgericht”, zo vertellen voorzitter Ton Schepers en medeoprichter Rini Daniëls enthousiast. Bij die vergadering waren negentien personen aanwezig, die zich direct allemaal als lid inschreven. Over de naam ‘Aan de Wielen’ werd niet al te lang getwijfeld. “Wim van de Vossenberg riep tegen iedereen die door ons gepasseerd werd ‘Aan de wielen!’. Dat was dus typisch voor ons fietsclubje en zo hadden we al snel een naam bedacht.”

“De ledenaanwas ging eigenlijk ook vanzelf”, vervolgen Ton en Rini lachend. “We waren allemaal tussen de 20 en 30 jaar en gingen in het weekend dus wel naar wat uitgaansgelegenheden toe. Medeoprichter Willem Verhoeven zei toen tegen mensen van onze leeftijd ‘Hé, ik krijg trouwens nog twee gulden vijftig van je’. Op de vraag waarom antwoordde hij dan ‘omdat je zojuist lid bent geworden van Aan de Wielen.’ Dat vonden de mensen zo grappig dat ze twee gulden vijftig betaalden en direct lid werden.’’ Het ledenbestand van T.S.C. Aan de Wielen groeide in die tijd dus erg hard en binnen no-time kende de vereniging 70 leden. Inmiddels kent de Tour-Sportclub zo’n 280 leden.

Verschillende snelheden
Met zoveel leden gaat het natuurlijk niet altijd van een leien dakje. Binnen de vereniging ontstond er op een gegeven moment een tweesprong, omdat het ene groepje sneller wilde fietsen dan het andere groepje. “Het materiaal werd natuurlijk ook beter en daardoor gingen sommige leden échte racefietsen kopen. Daarmee ging de snelheid omhoog en die mensen vonden het tempo dat we fietsten wat te gezapig. Dat leverde dus wel wat spanning op, want er dreigde zo een club binnen een club te komen. Gelukkig hebben we dat als goede dorpsgenoten prima op kunnen lossen door gewoon verschillende snelheden te hanteren. Als we nu op het Kerkplein bij elkaar komen, dan weet iedereen in welk groepje hij/zij mee kan fietsen die bij zijn/haar snelheid past.”

Bijzondere tochten
Inmiddels is het dus allemaal wat anders dan vroeger. “Toen reden we gewoon tochten met zo’n 100 man. Verkeerstechnisch zou dat nu niet eens meer mogen. Dan hadden we twee voorrijders en een paar mensen die wat sneller wilden fietsen hielden het verkeer tegen. Die haalden ons dan weer in naar het volgende kruispunt toe en zette daar de weg weer af. Om ook de juiste route te fietsen moest hij van tevoren uitgepeild worden. Daags van tevoren moesten sommige dus al op pad om te kijken of de route nog klopte. Daar zat echt een hele organisatie aan vast.” In het verleden zijn er dan ook behoorlijke tochten gereden. Zo is er ooit een clubje naar Rome gefietst en is er in estafettevorm in 24 uur een rondje Nederland gedaan waarbij er door elke provincie heen werd gefietst. Ook zijn er 600 km-ritten gefietst. Dat was dan van Amsterdam naar Maastricht en terug. Voordat je mee mocht doen aan deze rit moest je aan kunnen tonen dat je het conditioneel aan zou kunnen. Aan de Wielen koos er voor om ter voorbereiding een bestaande route van 400 kilometer te fietsen waarbij op verschillende plaatsen stempels gehaald moesten worden. Daarbij heeft Ton ook nog een mooi verhaal. “Voor die rit zijn we ’s avonds om 20.00 uur vertrokken en zodoende kwamen we in de nacht in Roermond terecht. Daar moesten we een stempel halen bij een politiebureau omdat er verder niets open was. Toen kwamen we wat meisjes tegen en vroegen we waar het politiebureau was. Vervolgens zette zij het op een rennen omdat ze dachten ‘wat zijn dat voor gekke vogels, die willen iets wat wij niet willen!’.’’

Retroshirt
Nu Aan de Wielen 50 jaar bestaat wilde de vereniging dat groots gaan vieren met een feestavond en jubileumtochten. Helaas kon dat door corona niet doorgaan. Het feest is verzet naar volgend jaar, maar een jubileumtocht hopen ze dit jaar nog te kunnen fietsen. Daarnaast heeft Aan die Wielen nu een retroshirt uit kunnen brengen ter ere van het 50-jarig bestaan. “In het begin had iedereen een ander shirt aan. Er moest toen dus eigenlijk wel een shirt komen. De fietsenmaker had toen wat kleding over en toen hebben we in het paars een shirt laten maken met ‘Aan de Wielen’ achterop. Op een gegeven moment werd dat toch allemaal wat prijziger en hebben we sponsoren gezocht. Ter ere van het 50-jarig bestaan hebben we het nu voor elkaar gekregen dat onze lokale ondernemers onze shirts sponsoren, zonder dat zij op de kleding staan. Onze leden moeten dan nog wel een eigen bijdrage betalen, maar dat is voor een redelijke prijs. Het getal ‘50’ komt ook op de borst te staan. Het feit dat de Aarle-Rixtelnaren en de ondernemers ons zo een warm hart toedragen is erg mooi”, zo besluiten Ton en Rini.

Een foto uit de beginjaren van Aan de Wielen.