De Kop van Aarle.
De Kop van Aarle.

Raad tegen horeca op de Kop van Aarle; plan van de baan

Algemeen

Laarbeek - Er zal geen horecagelegenheid komen op de Kop van Aarle. De gemeenteraad diende donderdagavond unaniem een motie in waarmee de plannen voor horeca, op het stuk land dat omzoomt wordt door de oude Zuid-Willemsvaart en de nieuwe omleiding van het kanaal, van tafel worden geveegd. Natuurontwikkeling moet voorop staan, vindt de raad.

Er wordt al langere tijd gesproken over de plannen voor de Kop van Aarle, onderdeel van het Gulden Land. Vorige maand lichtte ondernemer Robert Hellings van Cedrus Vastgoed zijn plannen in een commissievergadering toe voor horeca op de Kop van Aarle, toen waren er wederom kritische geluiden. Bij de behandeling van de kadernota in juni wilde PNL al een amendement indienen om geen horeca op die plek toe te staan, na enkele toezeggingen van wethouder Briels, werd deze toen aangehouden. Vorige week benadrukte ABL in DeMooiLaarbeekkrant ook al hun standpunt: geen horeca daar.

Tijdens de raadsvergadering donderdag volgde een motie van alle partijen waarin een streep werd gezet door de horecaplannen. “Het is geen goed idee, horecaontwikkeling in een klein stukje natuur. Natuur moet voorop staan. Het is goed dat we op korte termijn duidelijkheid verschaffen aan de beoogde ondernemer”, gaf Ron van de Berkmortel (PNL) aan, die de motie initieerde, waarbij uiteindelijk de andere partijen zich bij aan sloten. 

Inhoudelijk niet afwijzen
Rick van Bree (De Werkgroep) had liever eerst in een commissievergadering het een en ander besproken, maar steunde wel de motie. “We hebben een opdracht gegeven tot gebiedsontwikkeling. Ik ben er niet van overtuigd dat er per se horeca moet komen. Ik voel me klemgezet door de motie. Inhoudelijk kan ik hem niet afwijzen, we moeten er met elkaar het beste van maken. Luisterend naar onze achterban, steunen we de motie.”

Bas van Sinten (ABL) gaf aan tijdens de presentatie vorige maand duidelijkheid te hebben gekregen: “Onze twijfels over de verkeersbewegingen in het gebied werden bevestigd tijdens de presentatie. Rust en ruimte gaan voor de natuur. We willen geen valse verwachtingen scheppen.”

Horeca en natuurontwikkeling gaan niet samen
Ook Hans Strijbosch (PvdA) steunde de motie: “Horeca en natuurontwikkeling gaat niet samen. Het beste is om ruimte te geven aan de natuur.” Alber van der Aa (CDA): “Een forcerend artikel van ABL in DeMooiLaarbeekkrant. Horecaontwikkeling is niet wenselijk. Natuurontwikkeling staat op nummer één.”

Verantwoordelijk wethouder Joan Briels gaf aan al contact met de ondernemer te hebben gehad en hem het nieuws te hebben verteld. “Het is een unieke kans, op een unieke plek. Maar mij past enige nederigheid. Wanneer wordt een motie ingediend door de voltallige raad, tegen een plan van het college?”