Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Leonarduskerk ondergaat metamorfose

Algemeen

Beek en Donk - Wie er voorbijkomt heeft het vast al gezien. Bij de Leonarduskerk in Beek en Donk wordt er volop gewerkt. De kerk wordt getransformeerd naar een locatie met 25 appartementen voor mensen die 24 uurs zorg nodig hebben.

De Leonarduskerk werd in 2013 aan de eredienst onttrokken. In de jaren daarna is door velen nagedacht over en gezocht naar een bestemming voor dit monumentale kerkgebouw. Uiteindelijk werd er in mei 2021 voor gekozen om in de kerk 25 zorgappartementen te maken. VBW Realisatie, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het transformeren van bedrijfsgebouwen naar onder meer woningen, is nu druk aan de slag met de verbouwing van de kerk. Bart de Wert van VBW: “De sloopwerkzaamheden zijn nu voor 95 procent gedaan. Niet dat er veel gesloopt wordt. Want wat dat betreft is dit voor ons een uniek project. Er zijn maar weinig kerken die na een transformatie zo authentiek blijven als de Leonarduskerk.” 

De vloer en het altaar zijn er uitgehaald, om een goed geïsoleerde vloer te kunnen plaatsen die voldoet aan de eisen van deze tijd. Als de nieuwe vloer erin zit, kan gestart worden met de bouw van de appartementen. “In de zijvleugels komen op de begane grond appartementen en er komt een verdieping op met ook appartementen”, legt Bart uit. “Op de plek van het altaar komt een nieuwe liftschacht. Glas-in-loodramen die moeten wijken om aan de verplichte lichtinval in de appartementen te voldoen, krijgen een plek in die liftschacht. Als je straks dan langs de kerk loopt, kijk je eigenlijk door de kerk heen, recht op die glas-in-loodramen.” Beelden die in de kerk op een sokkel stonden, zijn nu tijdelijk ondergebracht bij het bisdom. “Maar als de bouw straks klaar is, krijgen wij ze weer in bruikleen en geven we ze een plek in de kerk.”

Bart ziet dat nu de bouwwerkzaamheden echt zijn begonnen, veel mensen nieuwsgierig worden. “Vooral oudere mensen die hier hun communie hebben gedaan, of hier zijn getrouwd, die stoppen bijna allemaal en kijken hoe het ervoor staat. Het zou zomaar kunnen dat mensen die hier vroeger naar de kerk gingen, hier komen wonen.” 

Bart verwacht dat medio oktober 2023 de appartementen opgeleverd worden. Het Andere Wonen gaat deze dan verhuren en de nodige zorg leveren. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding