Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Tiny en Jo van Gend 65 jaar getrouwd

Algemeen

Beek en Donk - Tiny (94) en Jo (90) van Gend vieren op zondag 31 juli hun ‘Briljanten’ huwelijksfeest. Een huwelijk waarin ze 65 jaar lief en leed met elkaar deelden. Een huwelijk vol met liefde, verdraagzaamheid, genegenheid, inspiratie, creativiteit en vertrouwen. Het begon allemaal aan de Heesweg in Beek en Donk, waar Jo samen met haar broer Hans op bezoek ging bij de ouders van Tiny. Haar broer Hans had op dat moment namelijk verkering met een zus van Tiny, wat later ook zou leiden tot een huwelijk.

Al pratend werd de hele familie aan de hand van foto’s die op de schoorsteenmantel stonden aan Jo voorgesteld. Aangekomen bij de foto van Tiny begon Jo te blozen en werd rood tot achter haar oren, en was meteen smoorverliefd op de foto van Tiny. De moeder van Tiny vertelde dat hij nog vrij was en dat ze nog op hem kon wachten. Tiny was namelijk op dat moment in militaire dienst voor zijn nummer en was uitgezonden naar Indonesië. De eerste gedachte die door Jo heen schoot: ‘dè wordt de minne’, maar ze was te verlegen om iets te laten merken. Toen Tiny na anderhalf jaar weer terug was en Jo hoorde dat hij terug was, is zij hem anderhalf jaar gaan volgen. Dat was wel een risico, misschien liep Tiny in die tijd dan wel een ander tegen het lijf. “Soms zagen we elkaar bij het dansen, maar soms liepen we elkaar ook wel eens mis”, vertelde ze.

“Maar op een dag na het dansen heb ik haar toch naar huis gebracht”, zegt Tiny, en Jo knikt instemmend. “Het klikte meteen.” De verkeringstijd was ontzettend leuk en duurde 5,5 jaar. 31 juli 1957, was de trouwdag. Ze kunnen zich die dag nog goed herinneren. “Het was een prachtige dag!” Tiny, kwam met een auto met chauffeur in Gemert aan om Jo op te halen voor de huwelijksvoltrekking. Onderweg naar de kerk waren er opeens problemen met de trouwauto, die stopte er plotseling mee. “Toen hebben we de hele familie moeten mobiliseren om de gehuurde trouwauto weer aan te duwen.” Voor de huwelijksdag hebben Tiny en Jo alles zelf moeten regelen. De bruidsjurk van Jo, het trouwpak van Tiny, maar ook het huren van het patronaat in Gemert, een kok, bestek en borden. “Het was super gezellig, en een heel mooi feest, want we hebben allebei een grote familie”, zegt Jo.

Het echtpaar vestigde zich in de Slotstraat waar hun drie kinderen Coby, Hans en Margo geboren werden. Na zeventien jaar in de Slotstraat gewoond te hebben, zijn ze verhuisd naar het stamhuis van de familie Van Gend aan de Heesweg in Beek en Donk. Nu wonen ze alweer 30 jaar in de Orchideestraat in Beek en Donk. Tiny en Jo zijn trotse grootouders van zeven kleinkinderen, Tom, Maarten, René, Nicole, Ruud, Bart, en Lieke. Supertrots zij ze op hun drie achterkleinkinderen, Sem, Jens en Luuk. “Met allen hebben we een fijn contact, ook met de ‘kaauwe’ kant. We zijn dankbaar en trots dat we het zo goed met elkaar kunnen vinden”. zeggen Tiny en Jo.

Samen hebben Jo en Tiny heel veel creatief gewerkt. Jo heeft veel gemaakt met handwerken en borduren voor arme landen. Ook werkte ze veel voor ouderen met haar creativiteit en handigheid. “Glaskunst was een van onze uitdagingen”, vertelt Tiny. Zijn werkstukken bestaan uit prachtige raamhangers, schemerlampen, dierenfiguren, vlinders en prachtige kleurencombinaties tot in details afgewerkt. Ook zijn ze graag in de tuin, ze zijn echte liefhebbers van bloemen en planten. Samen hebben ze veel gefietst en grote tochten gemaakt.

De gezondheid van Tiny en Jo laat geen groot feest meer toe. “Maar het wordt natuurlijk wel oergezellig”, zo blikt het echtpaar vrolijk vooruit. “De hele bubs komt hier op de koffie met gebak. En ’s avonds gaan we met z’n alle gezellig heerlijk buitenshuis eten. Ondanks een paar ongemakken wonen wij hier nog heel erg fijn en mooi, en genieten nog elke dag met volle teugen van het leven.”

Tekst: Hans Vereijken

Afbeelding