Afbeelding

Column Burgemeester: 2023

Algemeen Column

Het nieuwe jaar is inmiddels ingeluid met veel vuurwerk en vertier en ook in onze gemeenschappen goed gevierd. Onlangs in mijn uitgesproken kerst- en nieuwjaarsspeech heb ik even stilgestaan bij een bewogen afgelopen jaar en met vertrouwen vooruitgeblikt naar dit jaar. De nodige plannen en ambities bezien en een fijne omgang met elkaar en medemenselijkheid nadrukkelijk een accent gegeven. Wat me echter toch altijd weer het meeste bij blijft is het delen van vreugde en verdriet met elkaar. Op oudejaarsdag kreeg ik bijna tegelijk twee heftige berichten. Het ene bericht meldde het niet geheel onverwachte overlijden van iemands manlief na een kort ziektebed. Groot gedeeld verdriet; we hadden hem voor gezin en achterban meer tijd gegund! Kort daarna een bericht uit Lieshout. Een kleurrijk en onafscheidelijk koppel waarvan de man op geheel eigen wijze zijn naderend afscheid van het leven heeft gepland. Ook dat hakt er weer even in. Ik ervaar dit als voorrecht om, met een lach en traan, het leven samen te mogen delen en ook samen afscheid te mogen nemen. Mensen maken de samenleving door herinneringen op te bouwen en betekenis te geven. In essentie toch waarvoor we even op deze aardbol mogen vertoeven. Elke bijdrage daaraan is een mooie en persoonlijk invulling vanuit het eervolle ambt als burgemeester. Waardevol dat ik dit voor deze gemeenschap mag invullen en me juist op deze momenten nederig maakt.

Deze week heb ik het boek ‘Trots op Laarbeek’ mogen presenteren. Een boek ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Laarbeek door en voor onze inwoners. Nadrukkelijk hebben we u allen gevraagd waar u trots op bent. Vele reacties hierop hebben we mogen ontvangen en gebundeld in een prachtig naslagwerk voor iedereen beschikbaar. Onze bescheidenheid mogen we soms even laten vieren en het mooie fundament van onze gemeenschappen durven etaleren; immers mensen maken de samenleving. Hopelijk onderkent u dat in dit boek zeg ik met gepaste trots.

Onze BOA’s hebben een zeer drukke periode tussen kerst en nieuw afgesloten en vier teams hebben met permanente inzet erger kunnen voorkomen…Ook dat maakt onze samenleving.

Alle goeds gewenst dit nieuwe jaar en kijk een beetje naar elkaar om. Wacht niet op bijzondere momenten, maar maak alle momenten bijzonder!