Afbeelding

Column Marie-Christine: Huisvrouw?

Algemeen Column

Beslommeringen van een huisvrouw? Beslommeringen? Wat? Terwijl ik in de pannen op het fornuis roer komt er ook stoom uit mijn oren. Manlief, die op het punt staat de ramen te lappen, gooit nog olie op het vuur. “Dat ben je toch schatje, een huisvrouw.” In mijn ontsteltenis ontgaat mij de dosis ironie die hij over het aanrecht dondert. Na een stevige vloekpartij vlucht manlief met zijn sopje naar buiten om mij in mijn sop gaar te laten koken.

Met gepaste trots kondigt DeMooiLaarbeekKrant twee nieuwe columnisten aan. Ze kunnen terecht trots zijn op burgemeester Frank van der Meijden en Wim Daniëls, maar hebben ze het bij de omschrijving van oudgedienden ècht over mij? Een huisvrouw? Ik ben zoveel meer dan dat en om heel eerlijk te zijn verdien ik het predicaat ‘huisvrouw’ helemaal niet.

Aangezien ik van manlief geen medeleven krijg zoek ik contact met vriendinnen en familie. Algauw ontstaat een tweedeling. Opvallend veel vrouwen snappen mijn ergernis. “Marie-Christine, je bent vanalles, maar een huisvrouw ben je niet! Door jou huisvrouw te noemen doe je de echte huisvrouw te kort.”

Een echte huisvrouw heeft haar domein wèl onder controle. Ze verschoont elke week de bedden, neemt ook de bovenkant van de schilderijen met een vochtig doekje af, dweilt minstens drie keer per week en gooit in de lente de hele boel uit huis om de grote voorjaarsschoonmaak te houden.

Niet zo’n vrouw waar haar man het mos van de ramen staat te krabben omdat zij die smerige ramen pas ziet als ze haar verdorde planten gaat verdrinken. Zo’n vrouw die als ze gaat stofzuigen en dweilen eerst moet zoeken waar ze stofzuiger en dweil het laatst heeft gelaten.

Wat is het toch met ons vrouwen dat wij de titel ‘huisvrouw’ niet als eretitel bestempelen? En dat kerels (lees mannelijke redactie) waarschijnlijk niet eens stilstaan dat de titel ‘huisvrouw’ net zo ouderwets is als ‘poetsvrouw’ en dat ‘manager van een gezin’ net als ‘interieurverzorgster’ niet als verbetering gevoeld wordt. Intussen is manlief klaar met de ramen. Papadag of vaderschapsverlof heeft hij niet, maar hij doet wel de vaat, strijkt en wast de ramen. Èn hij ondergaat de perikelen van een columniste die zich tekort gedaan voelt. Dat zijn nu echt beslommeringen van een huisman.

Onderdeel van GoedeMorgen Media