Afbeelding
Foto: Martin Prick

Bertie en Mari Eekels 60 jaar getrouwd

Human Interest

Aarle-Rixtel. Het diamanten echtpaar Bertie en Mari woont in een rustige buurt aan de Peelstraat. Ze trouwden op 21 juli 1962 in de kapel in Aarle-Rixtel.

De kinderen Marie-Christine, Twan en Jolanda zorgden voor 8 kleinkinderen: Harrie, Mariëlle, Kylie, Dèvery, Danny, Dewi, Rick en Senna. Inmiddels heeft het paar ook een achterkleinkind, Liz. Foto’s van iedereen hebben een mooie plaats in de huiskamer. Zoals vroeger gebruikelijk was, werd er thuis gefeest na de huwelijksinzegening. Het gezin van Bertie woonde aan de Lieshoutse weg, waar genoeg plaats was om iedereen te ontvangen.

Werk en hobby
Bertie heeft in haar werkzame leven, “Tot je in verwachting was, dan werd je ontslagen”, bij Philips op de loonadministratie gewerkt. Na die tijd heeft ze nog een aparte baan als bijverdienste uitgeoefend. De werkzaamheden bestonden namelijk uit het injecteren van kuikentjes tegen de ziekte van Marek, een tumorziekte die veel voorkomt bij pluimvee. “Ik heb wel eens last gehad van mijn darmen, maar ik wist dat het geen kanker kon zijn, want daarvoor heb ik mezelf te vaak per ongeluk ingespoten”, vertelt Bertie lachend. Ze was heel goed in dat werk, want ze kon gemakkelijk een gemiddelde halen van 2300 injecties per uur. Mari werkte vroeger bij de Artex. Hij heeft daar verschillende functies vervuld, maar de voornaamste waren de afdelingen planning en kwaliteitscontrole. Mari is meer dan 20 jaar actief geweest in de badmintonvereniging. Veel tijd besteedt hij nu aan tuinieren en aan schilderen. Diverse werken van Mari hangen in de woonkamer. Bertie maakt vroeger veel kleding zelf en had een hobby in borduren. De zomer, herfst, winter en lente hangen in de voorkamer in de vorm van een borduurwerk aan de muur.

Frankrijk
Zowel Bertie als Mari hebben de laatste jaren veel moeten inleveren qua gezondheid. Dat valt hen allebei heel moeilijk, maar ze zijn erg blij, dat ze nu al meer dan 60 jaar een paar zijn. Een gezamenlijke hobby is voor hen ook de reizen naar en vakanties in Frankrijk. Een paar zussen van Bertie wonen daar en dat vormt een mooie vakantiebestemming. Een oom van Bertie was pastoor in Reims. Vele jaren lang zijn ze regelmatig op bezoek geweest om deze geestelijke te verzorgen, toen hij ziekelijk was. Dit duurde van 1983 tot aan zijn dood in 2000. Naar deze priester is in Frankrijk een straat genoemd, getuige een foto waarop Bertie en Mari onder het straatnaambord poseren.

Buurt
Er komt nog een feest, waarbij ook de buurt niet vergeten wordt. Bertie en Mari vinden de buurt heel belangrijk. Ze zijn er voor elkaar wanneer het nodig is en zorgen ervoor dat iedereen geholpen wordt als dat nodig is. Dat is ook de instelling van het paar: Doe ieder je eigen ding, laat elkaar in ieders waarde en sta positief in het leven.