Afbeelding

Column MarTIEN: Feestdageninflatie

Algemeen Column

Onder het motto beter goed gestolen dan slecht bedacht leen ik de titel van deze column van mijn collega-columniste Silvia Witteman, die in de Volkskrant over dat fenomeen geschreven heeft. En met alle respect, maar wat Silvia kan, kan ik ook. Het woord inflatie kent u sinds de oorlog in Oekraïne intussen wel. Dat betekent dat alles (veel) duurder is geworden. Feestdageninflatie wil zeggen dat het aantal feestdagen toeneemt. 

Gewone feestdagen zoals Koningsdag, Kerstmis en Suikerfeest kennen we allemaal wel, maar Silvia Witteman beweert dat er de laatste jaren heel veel feestdagen zijn bijgekomen. En dat dat vooral zichtbaar wordt, als je Google opent en er staat dan bij het logo van Google een verwijzing naar die feestdag. Nog afgezien van de nieuwerwetse ‘Nederlandse’ tradities als Halloween, Black Friday en Cyber Monday zijn er ook nog vele andere vreemde feestdagen. 

Als voorbeeld haalde Silvia de ‘Verjaardag van de eerste Israëlische tv-uitzending’ aan. Ik heb er nooit zo bij stil gestaan, maar ik denk inderdaad dat ik mijn collega hier wel in kan bijtreden (iemand ergens in bijtreden betekent dat je het met die persoon eens bent). Na een beperkt onderzoekje van mijn kant blijkt dat we op 24 januari de Pindakaasdag vieren (dat is wel handig om te weten voor als mijn pindaplant ooit pinda’s produceert). 14 maart is pi-dag. De Amerikaanse schrijfwijze voor 14 maart is 3/14. En pi is het wiskundige getal dat begint met 3,14. Dat heb je bijvoorbeeld nodig om de omtrek van een cirkel te meten. Zo zie je maar, zelfs in een column over taal komt u nog wiskunde tegen. Hoe bescheiden ook, want van wiskunde heb ik verder niet echt veel kaas gegeten. 

10 mei is de officiële ‘Fiets naar je werk’-dag. 7 juli is de Comic Sans-dag. Dat is de dag waarop we allemaal het lettertype Comic Sans vieren. En dan heb je bijvoorbeeld op 21 december ook de Wereld Orgasme-dag. Dat laatste hoeft voor mij niet tot één dag beperkt te worden. Als we gewoon allemaal wat vriendelijker en liever voor elkaar zijn, komt dat allemaal vanzelf goed. Ik stel voor dat we de donderdag waarop deze column in de mooiste krant van Laarbeek verschijnt, de Nationale Feestdag Van De Geleende Titel Voor Een Column noemen. Als ik me niet sterk vergis, is dat donderdag 2 februari. Ik heb gezien dat onze burgemeester ook columnist van de MooiLaarbeekKrant is. Dus als we er geen landelijke feestdag van kunnen maken dan toch zeker een Laarbeekse. Dan mag de burgemeester ook een keer een titel van mijn column lenen.