Kasteel Eykenlust
Kasteel Eykenlust Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk

‘Eyckenlust is ook een beetje van het dorp’

Algemeen

Beek en Donk - Onder het toeziend oog van zijn voorvaderen ondertekende Jan de Jong van Beek en Donk, eigenaar van landgoed en Kasteel Eyckenlust, vrijdag een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Laarbeek. “Met het verleden in gedachte, doordenken aan de toekomst.”

Jan de Jong van Beek en Donk is de achtste generatie van zijn familie die eigenaar is van Eyckenlust. In de Koepelkamer van het uit 1658 daterende gedeelte van het monumentale kasteel zet hij zijn handtekening, samen met wethouder Monika Slaets. “Alle voorvaderen hangen hier aan de muur”, verwijst Jan naar de statige schilderijen aan de muur. “Ze kijken allemaal mee.”

Met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst is de start gemaakt voor het ‘toekomstbestendig’ maken van Eyckenlust. Niet alleen de eigenaar en de gemeente praten hierin mee, maar ook het waterschap, de provincie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed sluiten aan. “Ik ben heel blij. Dit voelt als een keerpunt”, zegt De Jong van Beek en Donk wiens familie sinds de 18de eeuw eigenaar is. “Het kasteel heeft een enorm belangrijke rol gespeeld voor de omgeving, maar de omgeving ook voor het kasteel. Ik heb het dan onder meer over natuur, cultuur/erfgoed en maatschappelijke betrokkenheid. Helaas is die rol de laatste decennia steeds verder teruggedrongen. Dat willen we nu terug gaan brengen. Eyckenlust is ook een beetje van het dorp.”

Belangrijke opgaves
Met alle betrokken partijen moet er de komende maanden een masterplan opgesteld worden, waarin gekeken wordt naar de plek die Eyckenlust in de toekomst gaat innemen. Er wordt onder meer gekeken naar belangrijke opgaves als verduurzaming, behoud en versterking van de functie voor de omgeving, klimaat en wonen. “Al die vraagstukken willen we beantwoorden en Eyckenlust naar een hoger plan trekken. Daarin betrekken we ook de omgeving en belangengroepen.”

Verleggen deel Bosscheweg
Ook wordt gekeken naar het mogelijk verleggen van een klein deel van de Bosscheweg om een betere afslag te creëren bij de Beekse brug en zo een betere verkeersdoorstroming te realiseren. “Dat is een afweging die we maken. We hebben elkaar nodig. We bekijken dit vanuit het integrale plan. Kunnen we de uitkomst inpassen in de context van het verleden? Zo hebben mijn voorvaders het kanaal (de Zuid-Willemsvaart, red.) hier laten aanleggen over een groot gedeelte van het landgoed. Dit in plaats van bij Sint-Oedenrode. De komst van het kanaal, daar is industrie uit voortgekomen, het dorp is er levendiger door geworden. We kijken samen naar het grotere geheel. Dient het verleggen van die weg dat, dan willen we er aan meewerken.”

Wonen op Eyckenlust?
Onder meer voormalig rijksbouwmeester Floris Alkemade denkt mee over de toekomst van Eyckenlust. Ook ‘wonen’ wordt daarin meegenomen. Jan de Jong van Beek en Donk woont met zijn gezin op het kasteel. Daarnaast worden drie gebouwen verhuurd. “Vanuit de historie bezien, was er vroeger op het landgoed veel meer bewoning. Zo stonden er verschillende hoeves, met daar omheen arbeiderswoningen. Ik moet wel ook zeggen dat het landgoed toen 160 hectare groot was. Nu nog zo’n 70. Maar meer wonen in de toekomst? Ik laat het aan het proces over. We gaan er met een open blik in.”

Wethouder Monika Slaets is blij dat er nu een breed gedragen plan wordt gemaakt voor Eyckenlust. “We hebben elkaar nodig. Bijvoorbeeld als het gaat om subsidieaanvragen. Hoe kunnen we elkaar versterken? Daarom is het mooi dat er zoveel partijen meewerken. Anders wordt het zwemmen in het donker.” Ook De Jong van Beek en Donk is zeer tevreden. “Zelf hebben we niet alle kennis in huis. Nu trekken we samen op met gemeente, provincie, waterschap en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Een unieke samenwerking.”

Jan de Jong.
Wethouder Slaets en Jan de Jong ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst.
Wethouder Slaets en Jan de Jong ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst.