De Michaëlkerk in Beek en Donk
De Michaëlkerk in Beek en Donk Foto: Mark Barten

Wat vindt u dat er moet gebeuren met de kerk in uw dorp?

Algemeen

Laarbeek - De gemeente Laarbeek is bezig om samen met het bestuur van Parochie Zalige Pater Eustachius een kerkenvisie op te stellen. De grote vraag is wat er in de toekomst moet gebeuren met de kerken. De kerken worden niet meer zo intensief gebruikt als vroeger. Zij worden te groot en te kostbaar om door een klein aantal vrijwilligers onderhouden te worden. Daarom denken de parochie en de gemeente samen na over de toekomst van de kerkgebouwen. De gezamenlijke kerkenvisie wordt dit jaar opgesteld door het extern adviesbureau The Missing Link.

Naast dat er een enquête wordt gehouden, worden er ook informatieavonden georganiseerd in alle Laarbeekse kernen. De eerste was deze week in Beek en Donk. Op 7 juni is men welkom in De Dreef in Aarle-Rixtel, op 14 juni in het Buurthuis in Mariahout en op 21 juni in het Dorpshuis in Lieshout. De avonden duren van 19.30 uur tot 21.30 uur. Wethouder Monika Slaets: “We willen samen met de bewoners kijken naar de meestal toch beeldbepalende gebouwen. We willen het ook echt samen met de inwoners doen. Wat is de toekomst van de kerken, qua functie en als gebouw? Op deze informatieavonden willen we dieper op de vraag ingaan.” Men wil daarbij uitgaan van wat wel kan, de gemeente en de parochie gaan open het traject in. “Uiteindelijk moet iedere kerk zijn eigen paspoort krijgen, daarin staat wat men wil met het gebouw en wat er voor mogelijkheden zijn voor geïnteresseerde partijen.”

Aan het einde van het jaar moet de kerkenvisie klaar zijn. De Leonarduskerk in Beek en Donk heeft al een herbestemming. Daar komen zorgwoningen in.