Afbeelding

Kennismaken met Klassieke muziek

Algemeen

Beek en Donk - Seniorenvereniging Beek en Donk presenteert ‘Kennismaken met Klassieke muziek’ op 20 april. Dit wordt gehouden op 20 april om 14.00 uur in het Ontmoetingscentrum.

Camille Saint-Saëns is een Franse componist, organist en pianist uit de Late Romantiek. Hij begon al op 4-jarige leeftijd met componeren. Toen hij 11 jaar oud was speelde hij al in het openbaar pianoconcerten van Mozart en Beethoven. Aan het conservatorium studeerde hij vooral orgel en compositie. Als organist was hij verbonden aan de Madeleine, een van de bekendste kerken van Parijs. Hij richtte een vereniging op ter bevordering van de Franse toonkunst, de Société Nationale de Musique. Hiervoor schreef hij symfonische gedichten, waaronder ‘Le rouet d’ Omphale’, het spinnewiel van Omphale. Saint Saëns gaf les aan o.a. Gabriel Fauré en was zeer bevriend met Franz Liszt. De concertreizen van Saint Saëns’ brachten hem herhaaldelijk buiten Europa. Hij bezocht o.a het Verre Oosten, Zuid Amerika en de Verenigde Staten. De muziek van Saint-Saëns is typisch Frans te noemen, al had hij aanvankelijk vooral in Duitsland succes met zijn werk. Later verflauwde de Duitse belangstelling voor hem en bleef zijn werk in hoofdzaak binnen de Franse grenzen. Beroemde werken van Saint Saëns zijn o.a. Le Carnaval des Animeaux (carnaval der dieren), waarmee hij met dit werk eigenlijk de draak wilde steken met componisten als Offenbach en Berliozde verder diverse orgel symfonieën en de beroemde ‘Danse Macabre’, wel bekend vanuit de Efteling. Ook de muziek van de balletuitvoering van ‘de stervende zwaan’, bekend door de uitvoering van Anna Pavlova, was een compositie van Saint Saëns.

Deze, en andere, werken worden uitgebreid behandeld, toegelicht en beluisterd op deze middag. Boudewijn Hopman, zelf een begenadigd violist neemt je mee in de wereld van Saint Seaëns in een muzikale lezing, ondersteunt door diverse muzikale intermezzo’s op 20 april in het ontmoetingscentrum. Aanvang 14.00 uur. Leden betalen €5,00 niet leden €6,50. Dit is inclusief een kopje koffie of thee.