Afbeelding

Dorpsraad Beek en Donk maakt speerpunt van Gemeenschapskracht

Algemeen

Beek en Donk - In samenwerking met Initiatiefgroep Gemeenschapskracht en de dorpsondersteuner gaat de Dorpsraad in gesprek met buurten en wijken over versterking van gemeenschapskracht in Beek en Donk. De vraag naar zorg zal in de toekomst sterk stijgen en het aantal zorgverleners zal tekorten vertonen. Om daarop goed voorbereid te zijn en de toekomst met vertrouwen tegemoet te kunnen zien hebben de Dorpsraad en de Initiatiefgroep Gemeenschapskracht de handen ineen geslagen.

Een eerste bijeenkomst over dit onderwerp op 6 maart, georganiseerd door en met de Seniorenvereniging van Beek en Donk, werd druk bezocht. Ruim 75 deelnemers kregen die avond in het Ontmoetingscentrum uitleg over de verwachte ontwikkeling. Nu al is er zorg tekort die door de groei in de vraag nog verder sterk zal toenemen. Steeds minder plekken zullen beschikbaar zijn in verpleeghuizen en steeds vaker zal revalidatie na een ziekenhuisopname in de thuisomgeving moeten plaatsvinden. Het streven van de overheid en de wens van veel senioren is: zolang mogelijk zelfstandig (thuis) blijven wonen. Dit vraagt veel aanpassingen op het gebied van huisvesting en van zorgverlening. Daarbij komt dat het aantal beschikbare levensloopbestendige seniorenwoningen momenteel niet in overeenstemming is met de vraag daarnaar.

Het begrip gemeenschapskracht houdt in dat je als zorgzame samenleving veel voor elkaar kunt betekenen. Denk daarbij aan vrijwillige ondersteuning zoals familiehulp, burenhulp of hulp van kennissen. Zo’n zorgzame samenleving wordt noodzakelijk in de nabije toekomst waarin het niet meer altijd vanzelfsprekend is dat professionele hulpverleners ingezet kunnen worden bij de vele te verwachten hulpvragen. Om professionele zorg in de toekomst beschikbaar te houden voor medische en de meest urgente hulpvragen is het belangrijk dat buren en vrijwilligers aandacht krijgen voor en leren omzien naar elkaar. Elkaar kennen en weten wat er leeft in wijk of straat is daarbij voorwaarde nummer een. Daardoor wordt het gemakkelijker om een hulpvraag te stellen aan buren of kennissen. Daardoor ontstaat gemeenschapskracht!

De door de Dorpsraad en Initiatiefgroep hiervoor ingestelde Werkgroep Gemeenschapskracht Beek en Donk zoekt de komende tijd contact met buurten en wijken om hierover verder door te praten. Daarbij zal er ook worden gesproken over wat er nu al gedaan wordt door buurtverenigingen en vrijwilligers in diverse wijken in Beek en Donk met betrekking tot gemeenschapskracht, of en hoe dat kan worden uitgebouwd. Na de infoavond van 6 maart hebben zich diverse vrijwilligers aangemeld die mee willen denken over en werken aan mogelijkheden om gemeenschapskracht en omzien naar elkaar te vergroten en te verstevigen in alle wijken in Beek en Donk. Wilt u daar ook aan meedoen, dan kunt u contact opnemen met de Dorpsraad via info@dorpsraad-beekendonk.nl of 06-46970485.