Afbeelding

Fysieke bibliotheek in Aarle-Rixtel gaat verdwijnen

Algemeen

Aarle-Rixtel - Vanaf 1 januari 2024 zal de fysieke bibliotheek in De Dreef in Aarle-Rixtel verdwijnen. Wel blijft het mogelijk om bij een mini-servicepunt boeken op te halen en in te leveren. 

Bibliotheek De Lage Beemden heeft de afgelopen jaren al een bezuinigingsslag moeten maken en kijkt naar het toekomstbestendig maken van de bibliotheken in Laarbeek. Nu zijn er nog fysieke collecties in Aarle-Rixtel, Lieshout en Beek en Donk. De sluiting van de fysieke collectie in Aarle-Rixtel geldt voor een proefperiode van twee jaar. In die tijd wil de bibliotheek verder onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. 

“Het voornemen is om in 2024 te starten met een pilot waarbij de bibliotheek in Aarle-Rixtel omgevormd zal worden tot mini-servicepunt. Het mini-servicepunt komt dan in de Huiskamer in Aarle-Rixtel in de Dreef, die we op dit moment aan het voorbereiden zijn. Dit betekent dat er vanaf dat moment geen permanente boekencollectie meer aanwezig is in Aarle-Rixtel”, laat de bibliotheek weten. “Inwoners kunnen digitaal boeken reserveren en deze ophalen bij het mini-servicepunt. Ook kunnen inwoners hier boeken terugbrengen en is er een leestafel met kranten en tijdschriften aanwezig. Het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) blijft in Aarle-Rixtel bestaan en er worden op termijn Huiskamer-activiteiten georganiseerd waarbij de bibliotheek betrokken is. De service van Boekendienst-aan-huis blijft ook bestaan.” 

De sluiting van de fysieke bibliotheek in Aarle-Rixtel gaat in samenspraak met de gemeente. Naast de proefperiode wil ook de gemeente kijken hoe inwoners van Laarbeek ook in de toekomst gebruik kunnen blijven maken van bibliotheek-voorzieningen. “De luxe en noodzaak van het openhouden van bibliotheken in de oude vorm in elke kern is niet meer van deze tijd. Ontwikkelingen vragen om een andere aanpak en organisatie die beter passen bij de behoeftes en gebruiken van vandaag de dag”, schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. “De bibliotheek geeft aan zich in dit vraagstuk te herkennen, waarbij gekeken wordt of bibliotheken niet te log en ook niet te kwetsbaar zijn om aan de opgaven te kunnen voldoen. Uitgangspunt is dat bibliotheekvoorzieningen toegankelijk blijven voor inwoners. De primaire verantwoordelijkheid voor het in stand houden van bibliotheken wordt volgens de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen bij de gemeente gelegd. Hierdoor heeft de gemeente de ruimte om na te denken over wat de maatschappelijke bijdrage is en wat het mag kosten. Maar ook wat er gebeurt als een bibliotheek niet meer kan voldoen aan de verplichtingen die de Wet daaraan stelt. Bibliotheek De Lage Beemden behoort tot een van de kleinere bibliotheken in Brabant en is een van de laagst gefinancierde bibliotheken (als het gaat om gemeentelijke subsidie) in de provincie. Wij vragen ons af in hoeverre bibliotheek De Lage Beemden gezien de kleine schaal, robuust genoeg is om aan de opgaven van de toekomstbestendige bibliotheek te voldoen.” 

De bibliotheek zelf wil het liefst naar één fysieke bieb, in Beek en Donk. De gemeente wil daar nu nog niet aan. “Volgens de bibliotheek is de situatie waar één vestiging met collectie in Beek en Donk overblijft met dienstverlening in de huiskamers de meest wenselijke situatie met het oog op risicobeheersing. Ook gezien de landelijke trend en gebruikersaantallen in Laarbeek is één volledige bibliotheekvestiging met collectie in Beek en Donk en dienstverlening in de huiskamers de meest toekomstbestendige situatie. Maar, we willen voor Laarbeek werken met een pilot waarin we de bibliotheek een rol willen geven in de ontwikkelingen met de huiskamer. Zo willen we door middel van een pilot onderzoeken wat voor Laarbeek de meest toekomstbestendige situatie is. Daarna kunnen we een weloverwogen beslissing maken.”

De gemeente Laarbeek telde op 31 december 2022 in totaal 762 volwassen leden en 3.152 jeugdleden. Het aantal uitleningen is in de eerste helft van 2022: 25.738 (deze aantallen zijn exclusief uitlening van e-books en bibliotheek op school).