Afbeelding

Ondergrondse buizensnelweg door Laarbeek

Algemeen

Laarbeek - Een ondergrondse buizensnelweg die loopt van Rotterdam tot aan de Duitse grens. Zes buizen met gas, CO2, waterstof, ammoniak, propeen en lpg. In deze regio loopt het tracé van de buizen via Mariahout, Beek en Donk naar Aarle-Rixtel en dan ten zuiden van Bakel en Deurne verder de Peel in.

In 2012 werd de ligging van de buizen al globaal vastgesteld en werd besloten dat ie er ook daadwerkelijk kan komen. De aanleg moet in 2026 beginnen en in 2028 gereed zijn. De Delta Rhine Corridor is een initiatief van de Rijksoverheid. Dat ziet namelijk de komende jaren een uitdaging op het gebied van klimaat, energie, leveringszekerheid, energieonafhankelijkheid en het vervoer van gevaarlijke stoffen. De ondergrondse buisleidingen en gelijkstroomverbindingen in Nederland en tussen Nederland en Duitsland zouden bij moeten dragen aan de oplossing.

Het gaat in totaal om een traject van 270 kilometer, door 3 provincies en 29 gemeentes. De komende maanden, wordt gekeken hoe het tracé precies gaat lopen, want het beoogde traject loopt door natuurgebied, er staan gebouwen en er liggen al veel leidingen in de grond.

Nieuwsgierigheid en angst
Om grondeigenaren, belangstellenden en anderen te informeren werd er onlangs een bijeenkomst georganiseerd in Beek en Donk om mensen bij te praten. De avond in het Ontmoetinsgcentrum werd druk bezocht. Enkele honderden mensen kwamen zich laten informeren over de plannen. Onder hen ook burgemeester Michiel van Veen van Gemert-Bakel, de Laarbeekse wethouder Joan Briels en diverse raadsleden. Projectmanager Ineke Wouda die in Noord-Brabant de leiding heeft keek tevreden toe. “Mensen komen deels uit nieuwsgierigheid, maar ook een beetje uit angst.”

Want komt de buizensnelweg door hun achtertuin, komt deze onder hun huis? Wouda en haar vele aanwezige collega’s konden wat dat betreft vele aanwezigen geruststellen. “Boeren zijn bijvoorbeeld bang dat de leidingen over hun land komt. En mensen willen weten of de buizen gevaarlijk zijn. Maar voordat de aanleg gaat beginnen weten we precies wat er gaat gebeuren. Mensen hoeven zich wat dat betreft geen zorgen te maken.” Ook werd aangegeven dat er geen woningen gaan verdwijnen. Daarom wordt er tot aan de start van de aanleg in 2026 per gemeente bekeken hoe het tracé precies gaat lopen.

70 meter breed
Op grote schermen konden aanwezigen aangeven waar ze wonen en in hoeverre de leidingen bij hen in de buurt zouden komen te liggen. Met een grote blauwe lijn wordt het voorkeurstraject aangegeven, met aan beide kanten een zoekgebied van enkele honderden meters. De donkere blauwe lijn geeft al een bestaande serie leidingen aan. Als je gaat wandelen zie je bijvoorbeeld van die gele palen staan. In Laarbeek loopt die leiding door De Blauwe Poort. Waar mogelijk worden de nieuwe leidingen zoveel mogelijk bij die leidingen gelegd. “Maar tussen alle leidingen zal zo’n 5 meter moeten zitten”, legt Wouda uit. Daarom gaat het nu over een nieuw gebied van zo’n 70 meter breed waarop gewerkt zal gaan worden en waar de nieuwe leidingen komen te liggen.

Voor meer informatie kijk op gasunie.nl/deltarhinecorridor

Afbeelding