Een visualisatie van hoe het tankstation er bij de rotonde uit kan komen te zien.
Een visualisatie van hoe het tankstation er bij de rotonde uit kan komen te zien. Foto: Gemeente Laarbeek

‘Tankstation van de toekomst’ bij rotonde Bosscheweg

Algemeen

Laarbeek - Met de ondertekening van de anterieure overeenkomst tussen de gemeente Laarbeek en Vissers Energy Groep is een volgende stap gezet in de realisatie van een nieuw tankstation aan de Bosscheweg, bij de rotonde met de N279. Als alles volgens plan verloopt kunnen automobilisten en vrachtwagenchauffeurs vanaf september/oktober 2024 daar gaan tanken.

Veel tankstations op de N279 zijn er niet. Het is de bedoeling dat een van de weinige volgend jaar opengaat op de hoek van de Bosscheweg in Beek en Donk met de rotonde op de doorgaande weg van Den Bosch naar Asten. Daarvoor ondertekenden wethouder Ron van den Berkmortel en Gerbert Vissers woensdagmorgen een anterieure overeenkomst. Hierin worden over en weer afspraken gemaakt over de rechten en plichten van beide partijen.

Een van die plichten is dat Vissers het tankstation op de hoek Pater Vogelstraat/Heuvelplein in het centrum van Beek en Donk ‘opruimt’. Het nieuwe tankstation wordt de vervanger van het oude tankstation. “Wij zorgen ervoor dat het oude verdwijnt en volledig wordt opgeruimd”, zegt Vissers. Daarmee doelt hij ook op een ‘kleine grondsanering’, waarna een ontwikkelaar op die plek woningbouw kan realiseren.

Duurzame brandstof
Aan de Bosscheweg moet dan een ‘tankstation van de toekomst’ gebouwd zijn, zegt Vissers. “Met de nadruk op nieuwe brandstoffen. Niet alleen fossiele, maar ook duurzame. Daarnaast komen er snelladers voor personenauto’s en vrachtwagens. Zeker dat laatste zie je nog maar weinig in de regio.” Ook komt er een waterstoftankpunt, maar dat zal nog niet direct bij de opening gerealiseerd zijn.

Wethouder Ron van der Berkmortel is tevreden met de komst van het nieuwe tankstation. “Een mooie aanwinst voor de gemeente en de regio”, doelt hij ook op de drukke N279, waar dagelijks veel (vracht)verkeer rijdt. 

Parkeerplekken vrachtwagens
Er komt een ruime tankshop, met daarbij ook vijf wasboxen, vier stofzuigerplaatsen, en een wasstraat. Parkeergelegenheid is er voor 29 wagens. In een commissievergadering, waarin de plannen van Vissers Energy Groep werden besproken, werden twijfels geuit over het uitblijven van parkeergelegenheid voor vrachtwagens. Daarop zijn de plannen wat aangepast. “Het wordt geen grootschalige parkeerplaats voor vrachtwagens, maar we gaan nu wel twee plaatsen realiseren waar vrachtwagens kortstondig kunnen parkeren.”

Lichtmast
Onderwerp van discussie in de commissievergadering was ook de lichtmast van twaalf meter die in de plannen staat. Is die niet te hoog? Geeft die niet teveel licht? Met omwonenden, met name uit de Bemmerstraat, heeft Vissers ook de plannen besproken. Hierop is ondermeer al de richting van de lichtmast aangepast, zodat het smalste gedeelte richting die straat wijst. “Daarnaast komen er ook echt geen grote lichtshows op”, verzekert Gerbert Vissers. De uiteindelijke hoogte van de lichtmast is nog niet bekend.

De start van de bouw van het tankstation is voorzien voor het voorjaar van 2024, direct na de winter. Als alles volgens plan verloopt moeten automobilisten en vrachtwagenchauffeurs vanaf september/oktober 2024 daar kunnen gaan tanken.

Wethouder Ron van den Berkmortel en Gerbert Vissers.