Afbeelding

Column Marie-Christine: Scandelijk

Algemeen Column

Daar stond ik, met twee preien onder de arm bij de informatiebalie van de supermarkt. Tegenwoordig scan ik zelf de boodschappen, maar ik moet in mijn chaos niet bloemkool in plaats van prei scannen, vooral als prei in de aanbieding is en bloemkool niet. Zwarte streepjescodes met productnaam zijn voor deze slechtziende mol niet goed te lezen, maar als ik breeduit kletsend de scanner ook nog eens op het verkeerde product richt, kun je gerust spreken van een ezel.

“Da’s wel heel dom!”, lacht de winkelbediende met me mee als ik de preien onder mijn arm uittrek. Ze vertrouwt me op mijn bruine ogen en geeft het bloemkolengeld terug. Eerlijkheid wordt gelukkig beloond! Ooit kwam ik er thuis met de kassabon pas achter dat ik het kratje bier onderop mijn kar vergeten was af te rekenen. Braaf als ik ben heb ik dat de keer daarop keurig betaald. Ik weet hoe hard er gewerkt moet worden om een positieve omzet te draaien en ik krijg nog steeds een goed gevoel van ‘eerlijkheid duurt het langst’. Dat ik regelmatig een steekproef krijg, komt volgens het winkelpersoneel waarschijnlijk omdat ik gemiddeld langer in de winkel ben. Tja, ik sta ook met iedereen te lullen; dat is de leuke kant van boodschappen doen. Gelukkig doorsta ik de meeste steekproeven glansrijk, al viel ik ook een keer door de mand. Geen opzet, gewoon dozigheid. Bij twee producten voor de prijs van één moet je blijkbaar toch beiden producten scannen, duh!

“Niet gezellig kletsen als je aan het afrekenen bent”, zegt een vriendin regelmatig tijdens het shoppen. Als onderneemster gaf ze haar personeel klantvriendelijkheid mee, maar ook dat je je tijdens financiële transacties niet moet laten afleiden. Dat geldt natuurlijk ook voor mij als klant. Al gooide ik afgelopen week wederom mijn makkelijke pincode door elkaar, omdat ik zat te grappen met de ober met mobiel pinapparaat. Drie mislukte pogingen later betaalde ik met de pas waarvan ik wel het nummer opgeslagen had.

Misschien lukt het me vanaf nu om niet te kletsen tijdens het afrekenen, maar niet kletsen tijdens het scannen van groentes zal een hele opgave worden. Opletten geblazen dus, anders sta ik binnenkort weer met twee preien onder de arm een kassière vragend aan te kijken.