Eed van trouw aan het wereldlijk gezag
Eed van trouw aan het wereldlijk gezag

Sint Antonius Gilde viert Patroonsdag

Algemeen

Beek en Donk - Het gilde van Sint Antonius Beek en Donk vierde op woensdag 17 januari haar jaarlijkse patroonsdag. Op 17 januari is de feestdag van de Heilige Sint Antonius Abt, patroonheilige van het gilde van Sint Antonius Beek en Donk, ofwel de gruun skut. Traditiegetrouw luistert het gilde rond die datum op zondag altijd een eucharistieviering op (Antonius mis) en viert het ’s woensdags de Patroonsdag middels een teerdag.

De Heilige mis ter gelegenheid van Sint Antonius werd op zondag 14 januari in de Michaëlkerk gehouden en werd geleid door gildeheer Geoffrey de Jong. Tijdens de viering werden alle overleden gildebroeders en –zusters en steunende leden van het gilde herdacht. Op het einde van de mis werd de eed van trouw afgelegd aan het kerkelijk gezag. Hiervoor zwaaide de keizer Huub van den Bergh driemaal met het ‘skôn vaen’ over het hoofd van de pastor. Daarna werd er nog gezellig nagebuurt met de kerkgangers in café Thuis.

De teerdag werd op woensdag 17 januari gehouden. Dit begon in de frisse ochtend met een goed verzorgd ontbijt bij koning Leonie Janssen. Vervolgens ging het gilde al glibberend naar het gemeentehuis, waar ze door de burgemeester en wethouders hartelijk welkom werden geheten. Na de vendelgroet werd het gilde getrakteerd op een borrel, terwijl er in de raadszaal gezellig werd bijgepraat. Afsluitend van het bezoek nam de burgemeester de eed van trouw aan het wereldlijk gezag in ontvangst, uitgevoerd door keizer Huub van den Bergh.

De middag werd doorgebracht op schietaccommodatie ’t Wipke. Na de lunch werden er wat spelletjes gespeeld en herinneringen opgehaald aan de hand van oude foto’s van gilde evenementen. Tegen het einde van de middag schoven de gildebroeders en –zusters met aanhang in café Dave van de Burgt aan voor een afsluitend diner.