Twee nieuwe, ingezegende trommen voor tamboers Hanneke van Rhee en Leonie Janssen.
Twee nieuwe, ingezegende trommen voor tamboers Hanneke van Rhee en Leonie Janssen. Foto:

Koningschieten Sint Antonius Gilde Beek en Donk

Algemeen

Beek en Donk – Leonie Janssen heeft zich op kermismaandag 11 september tot nieuwe koning van het gilde van Sint Antonius Beek en Donk geschoten. Elke twee jaar wordt tijdens de kermis in Beek en Donk op de maandag door het Sint Antonius gilde (de gruun skut) voor een nieuwe koning geschoten. Dit jaar was de termijn voor de afgaande koning Hanneke van Rhee verlopen. Daar zij al had aangegeven haar titel niet te verdedigen, was er dus de mogelijkheid voor alle overige leden en steunende leden om deze titel te bemachtigen.

Maar voor het zover was werd op Schietaccomodatie ’t Wipke de dag begonnen met een gezamenlijke koffietafel, aangeboden door koning Hanneke van Rhee. Daarna een korte viering door gildeheer pastor Geoffrey de Jong, waarbij twee nieuwe trommen werden ingezegend. Deze nieuwe trommen hebben een iets kleinere afmeting dan gebruikelijk, speciaal voor de beide vrouwelijke tamboers. Het Sint Antoniusgilde is de vele steunende leden dankbaar, want dankzij hun giften heeft het gilde deze trommen kunnen aanschaffen.

Na enkele jaren noodgedwongen te hebben overgeslagen vanwege corona, werd dit jaar weer een bezoek gebracht aan verpleeg- en verzorgingshuis De Regt. De gruun skut en de vendelgroet werd met groot enthousiasme ontvangen door zowel de bewoners als het personeel, en men genoot er zichtbaar van. Weer terug op ’t Wipke werd een uitstekende lunch genuttigd, verzorgd door Dave van de Burgt, alvorens het middagprogramma begon.

Voor het koningschieten hadden zich tien kandidaten aangemeld, waarvan vier steunende leden. Na het ceremoniële ‘vrijen’ en inzegenen van de houten vogel ontdeed de afgaande koning zich van de koningsattributen en kon het schieten op de vogel beginnen. Onder een stralende zon loste gildeheer Geoffrey de Jong (geestelijke overheid) het eerste schot, gevolgd door burgemeester Frank van der Meijden (wereldlijke overheid). Daarna was het de beurt aan de kapitein (voorzitter) Ria Duitsman, gevolgd door afgaande koning Hanneke van Rhee. Vervolgens barstte de strijd tussen de kandidaten los, waarbij Leonie Janssen met het 186e schot de laatste resten van de vogel naar beneden schoot.

Met het wassen van de handen, het offeren van een zilveren muntstuk en de eedaflegging, aanvaardde Leonie de functie van koning. Uit handen van de oud-koning kreeg Leonie de koningsvogel omgehangen en mocht ze over het skôn vaen lopen. Vervolgens werd haar als eerste de koningswijn aangeboden, gevolgd door alle overige gildebroeders en -zusters. Tot slot werd de nieuwe koning een vendelgroet gebracht.

Behalve voor het koningschap, werd er tevens geschoten voor de wisselbeker. Hiervoor hadden zich maar liefst 25 liefhebbers aangemeld. Het was uiteindelijk de kersverse koning van het Sint Servatius gilde Lieshout, Peter van de Burgt, die de vogel met het 77e schot naar beneden haalde.