Afbeelding
Foto: Wim van den Broek

Extra onderzoek bij Artex, op verzoek rechter

Algemeen

Aarle-Rixtel - Er komt een extra onderzoek bij de Artex naar geuroverlast, op verzoek van de rechter. Dit onderzoek komt bovenop de metingen bij de textielfabriek in Aarle-Rixtel, waarvoor de gemeenteraad eerder dit jaar 20.000 euro uittrok.

Het is voor de buitenwacht wellicht moeilijk te volgen hoe het allemaal zit bij textielfabriek Artex in Aarle-Rixtel. Omwonenden klagen al langer over geuroverlast en roepen op tot actie. Hiervoor zijn al diverse onderzoeken uitgevoerd door de gemeente en januari van dit jaar werd duidelijk dat de Laarbeekse gemeenteraad nog eens 20.000 uittrekt voor onafhankelijk onderzoek bij het bedrijf aan de Bosscheweg. 

Dit onderzoek, gesteund door de omwonenden, de Artex en de gemeente, moet de uitstoot bij Artex gaan meten en de uitkomsten analyseren. In het verleden zijn ook al onderzoeken verricht (aangekondigd en onaangekondigd) bij Artex. Onder meer twee geuronderzoeken wezen uit dat Artex binnen de gestelde kaders acteert. Bij omwonenden bleef echter de twijfel over gevaren van de uitstoot voor hun gezondheid. Ook twijfelen zij over het handhavingsbeleid. Afgelopen november is er nieuw overleg geweest met de klankbordgroep. Artex gaf onder meer aan dat er een nieuwe luchtzuiveringsinstallatie in werking is genomen. Er werd ook gesproken over welke processen bij Artex tot de zwaarste uitstoot leiden en ook welke weersomstandigheden bijdragen aan de meeste klachten bij omwonenden. Beiden worden meegenomen in de nieuwe metingen. Bij deze metingen zullen ook vertegenwoordigers van omwonenden aanwezig zijn. De Omgevingsdienst Midden- West Brabant zal de metingen gaan uitvoeren en een onafhankelijk laboratorium zal de uitkomsten gaan analyseren. Alle betrokkenen partijen hebben aangegeven zich aan de uitkomsten te commiteren en afhankelijk van die uitkomsten worden vervolgstappen bepaald.

Nieuw onderzoek op verzoek rechter
Op verzoek van de rechter wordt er nu naast deze metingen echter ook nog een proef uitgevoerd voor geuroverlast bij de Artex. Omwonenden hebben zelf een zaak aangespannen die al langer loopt. Het gaat daarbij om of Artex ramen en deuren open mag laten tijdens het productieproces, op warme dagen. Dit zou volgens het bedrijf nodig zijn om voldoende frisse lucht binnen te laten. Bewoners zijn hier op tegen. De rechtbank heeft nu de betrokken partijen gevraagd of ze bereid zijn om de proef op de som te nemen en een proef uit te voeren waarbij gekeken gaat worden naar geuroverlast als de deuren open zijn. Artex heeft hier al mee ingestemd en nu is ook het college van burgemeester en wethouders bereid tot deze proef. Hiervoor zullen ook afspraken gemaakt worden met de klankbordgroep. “We willen er overigens wel aan toevoegen dat de klankbordgroep (waarin de gemeente, Artex en een vertegenwoordiging van omwonenden zitten) op een zeer constructieve manier met elkaar in overleg zijn. De samenwerking is fijn en de sfeer is heel positief”, laat een woordvoerder van de gemeente weten.