Afbeelding
Foto: Liesbeth van Boxtel

‘Wandelen is voor iedereen leuk’

Algemeen

Beek en Donk - Misschien heb je ze weleens door Beek en Donk zien gaan. Mensen in rolstoelen, geduwd door vrijwilligers in fluorescerende hesjes. In de frisse buitenlucht wordt gewandeld met bewoners van ‘De Regt’ die minder goed ter been zijn.

Ongeveer dertig vrijwilligers druppelen dinsdag rond half tien de Gasterij (centrale eetgelegenheid bij de hoofdingang) binnen en verspreiden zich over het gebouw om hun ‘maatjes’ op te halen. Wandelvrijwilligers werken met ‘maatjes’. Wandelduo’s zijn zoveel mogelijk vast; een vaste vrijwilliger per bewoner.

Voor vrijwilligster en coördinatrice van de wandelaars Annemie Wagelmans is het een hele puzzel. Tijdens het binnenkomen houdt ze de boel nauwgezet in de gaten. Als coördinatrice weet zij welke duo’s compleet zijn en of er hier en daar nog gewisseld moet worden. Vandaag ook weer, want vrijwilliger Jos wordt vandaag even aan een ander ‘maatje’ gekoppeld. “In 2013 was dit wandelen een initiatief van Laarbeek Sportief”, vertelt Annemie. “We zijn met drie rolstoelen gestart. Vandaag gaan ongeveer dertig duo’s mee. Het zijn mensen die elkaar kennen of leren kennen zodat er een band ontstaat. Het is belangrijk dat mensen het fijn hebben samen. Er zijn ook familieleden die hun naaste duwen”, legt Annemie uit, “en vier vrijwilligers zijn brigadier en zorgen dat de groep veilig kan oversteken. Sommige mensen drinken na afloop in de Gasterij koffie. Hier helpt onze speciale vrijwilliger Fernando van ORO mee. Hij komt speciaal om koffie te schenken. Na corona stond hij weer te trappelen om te helpen, want als het niet doorgaat is hij echt verdrietig.”

Inmiddels staan wandelaars klaar voor vertrek. “Wandelen is voor iedereen leuk”, lacht Addie, die achter een rolstoel staat. “Zowel voor degene achter de rolstoel als degene erin.” Opgewekt trekt de club Beek en Donk in. Opvallend met hun hesjes werden ze in het verleden door voormalig burgemeester Van der Meijden gade geslagen. “Er werd geregeld dat we bij hem op de koffie mochten komen”, vertelt Annemie trots. “Voor onze mensen was dat erg leuk. Een dame van 100 deed speciaal voor hem een parelketting om.”

De wandelaars van De Regt zijn niet de enige vrijwilligers die zich voor het zorgcentrum inzetten. Volgens Irene Janssen, coördinatrice vrijwilligerswerk van De Regt, zijn er ongeveer 120 vrijwilligers actief voor het zorgcentrum. “Naast het wandelen wordt er van alles georganiseerd”, legt Irene uit. “We koken, kienen, onderhouden een moestuin en hebben bijvoorbeeld muziekavonden.” Het is maar een kleine greep uit alle vrijwilligersactiviteiten die er te doen zijn. De Regt wil graag de maatschappij naar binnen halen, geen bejaardencentrum zijn maar ontmoetingsplek. “Sinds kort organiseren we ook voor alle vrijwilligers een toetjesavond”, zegt Irene. “We zetten onze vrijwilligers in het zonnetje en komen met elkaar in contact. Op zulke avonden kijken we ook waar de talenten en interesses van onze vrijwilligers liggen. Sociaal betrokken zijn geeft energie en is ook nog eens geweldig tegen eenzaamheid.” Irene Janssen is voor iedere toekomstige vrijwilliger het aanspreekpunt binnen Zorgcentrum De Regt en Anita Bevers is dit voor kleinschalig wonen. Contact opnemen mag altijd. “Er zijn ontzettend veel mooie projecten waar vrijwilligers kunnen ervaren hoe leuk dit werk is. Een echte win-win situatie.”