Metingen naar de geur en uitstoot bij de schoorsteen van Artex
Metingen naar de geur en uitstoot bij de schoorsteen van Artex

Metingen bij Artex; Wat is nu de uitstoot?

Algemeen

Aarle-Rixtel - Het was druk afgelopen week bij Artex. De textielfabrikant opende de deuren voor omwonenden, belangstellenden en onderzoekers. Bij een fabriek in volle productie werden metingen gedaan naar de uitstoot en ook in de omgeving werden metingen gedaan. Hopelijk om eens en voor altijd te kijken wat Artex nu werkelijk uitstoot.

Even terug naar waar het om draait. De textielfabrikant, opgericht in 1947 en al die tijd gelegen aan de Bosscheweg in Aarle-Rixtel, heeft bepaalde productieprocessen waarbij textiel behandeld wordt, denk daarbij aan verven, coaten, impregneren en fixeren. In dit productieproces is er uiteindelijk uitstoot van simpelweg lucht en geur. Voor omwonenden leidt dit tot overlast en zijn er vraagtekens over de gevolgen voor hun gezondheid.

In oktober 2021 droeg de gemeenteraad de gemeente op om samen met Artex en omwonenden in overleg te gaan en kijken wat er gedaan kon worden. Een klankbordgroep werd geformeerd en diverse keren werd er samen gesproken. Dit leidde uiteindelijk tot de grote, onafhankelijke meting van vorige week.

Worstcasescenario
Daarbij deden onderzoekers van de Omgevingsdienst Midden en West-Brabant en collega’s uit Limburg metingen naar de geur en uitstoot bij de schoorsteen van Artex en naar de luchtkwaliteit in de wijk op die momenten. “We zijn daarbij uitgegaan van het worstcasescenario. Oftewel dat we op volle productie draaiden op het moment van de metingen”, legt Marcel Hilwig namens Artex uit. “Het weer was uiteindelijk ook perfect voor deze meting. De wind was niet heel hard en de onderzoekers zeiden dat de rookpluim precies goed over het gebouw sloeg om in de wijk metingen te doen.”

Omwonenden en leden van de klankbordgroep, als ook wethouder Joan Briels, waren aanwezig. Zij konden in de fabriek kijken, maar ook langsgaan bij de onderzoekers die in de wijk luchtmonsters namen. “Alle monsters die genomen zijn, gaan nu onderzocht worden in verschillende laboratoria, zodat we gezamenlijk ook echt de juiste, betrouwbare uitslagen krijgen.”

Juli uitslagen bekend
De verwachting is dat in juli de uitslagen bekend zijn en dan zal dus ook blijken of de resultaten binnen de norm vallen waarbinnen Artex moet handelen, of dat ze deze overschrijden. “Binnen de klankbordgroep hebben we afgesproken dat kwaliteit boven snelheid gaat. Vandaar dat we ook nu pas deze metingen hebben gedaan. Binnen de klankbordgroep is het vertrouwen naar elkaar toe groot en we weten samen dat we zorgvuldig te werk zijn gegaan.”

Omwonenden
Dit beamen ook David Knukkel, Igor Dolne en Hans Stevens die namens de omwonenden in de klankbordgroep zitten. “We zijn goed op weg, maar zoals een oud gezegde gaat: al ziet men kerk en toren staan, dan is de reis nog niet gedaan.”

De gemeente is ook te spreken over het proces tot nu toe. “Het is mooi om te zien welke stappen de klankbordgroep heeft gemaakt de afgelopen tijd om zich in te zetten voor een gezonde en veilige leefomgeving rondom Artex. De samenwerking is uitstekend en de betrokkenheid is groot. Wij vervolgen het proces vol vertrouwen.” 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding