Archieffoto: Drugsvaten gedumpt nabij sportpark in Aarle-Rixtel
Archieffoto: Drugsvaten gedumpt nabij sportpark in Aarle-Rixtel Foto: 112nieuwsonline

Veiligheid begint bij jezelf; meld verdachte activiteiten

Algemeen

Laarbeek - Bij DeMooiLaarbeekKrant van deze week zit een bijlage van de gemeente Laarbeek. Deze gaat over meldingsbereidheid; het is belangrijk dat inwoners de oren en ogen in de buurt openhouden op het gebied van ondermijning. De Laarbeekse samenleving veilig houden doen we namelijk samen. 

“Elke melding is van groot belang”, zo trapt burgemeester Yves de Boer af. “Wij zien, horen en weten ook niet alles, dus het is belangrijk dat de samenleving ook de ogen en oren openhoudt. Iedere (anonieme) melding die binnenkomt nemen we serieus. Zo willen we gevaren in de wijk voorkomen en actie ondernemen.” Aangezien de melding anoniem is ontvangt u hier géén terugkoppeling op, maar de gemeente verzekert u dat ze iedere melding bekijken.

Volgens De Boer is het belangrijk dat inwoners weten wat er in hun buurt gebeurt. Dat geldt niet alleen voor de leuke dingen zoals een feestje, maar vooral over zaken die er niet thuishoren. “Het kan van alles zijn”, vervolgt hij. “Wat ruik, hoor en zie je? Als er bijvoorbeeld al twee weken een busje met zwaar ingezakte vering staat is het belangrijk om dat de melden. Sommige mensen zijn bang om klokkenluider te zijn, maar alles kan geheel anoniem via Meld Misdaad Anoniem.” In de bijlage van de gemeente vind je een brief, folder en meldingskaart. Deze kun je invullen en op de post doen, maar je kan ook altijd anoniem bellen naar 0800-7000.

Actief in woonwijken
Deze campagne moet de bewustwordingen bij de inwoners groter maken en uiteindelijk bijdragen aan meer meldingen. “Op het moment dat de samenleving de oren en ogen openhoudt voor het bevoegd gezag, helpt dat om de buurt veiliger te maken. Toen ik net twee weken burgemeester was van Laarbeek werd er drugsafval gevonden, dus ook in deze regio zijn ondermijnende activiteiten. Tegenwoordig pakken criminelen niet alleen de bedrijventerreinen of het buitengebied, maar zijn ze ook actief in woonwijken omdat ze denken dat inwoners dat niet verwachten. Wij hopen dan ook dat deze campagne de mensen aan het denken zet.”

Campagne in peelregio
Het aanpakken van criminaliteit is een landelijk thema, maar iedere gemeente pakt het moment om dit onder de aandacht te brengen bij de inwoners. In de zes peelgemeenten Laarbeek, Gemert-Bakel, Helmond, Deurne, Asten en Someren is deze campagne nu opgepakt. Ook de jeugd in Laarbeek wordt hierbij op een later tijdstip nog betrokken.

Tot slot wil De Boer alle inwoners bedanken. “Ik ben trots op inwoners die meldingen maken en ben dankbaar dat ze ons helpen de informatiepositie te versterken. Daardoor kunnen we de juiste acties ondernemen, want iedereen wil orde en veiligheid op straat.”