Het huidige college van burgemeester en wethouders
Het huidige college van burgemeester en wethouders Foto: Kuppens fotografie

Laarbeek polst inwoners in zoektocht naar nieuwe burgemeester

Gemeente

Laarbeek - Voor de gemeente Laarbeek is de mening van inwoners erg belangrijk. Nu Laarbeek op het startpunt staat van de zoektocht naar een nieuwe burgemeester wil de gemeente de inwoners daarin meenemen. Daarvoor wordt het nieuwe burgerpanel ingezet: Inwonerspanel Laarbeek.

Inwonerspanel Laarbeek is het nieuwe burgerpanel voor de gemeente. Dit is de opvolger van TipLaarbeek.nl; een burgerpanel waarmee inwoners mee kunnen denken over belangrijke en actuele zaken in de gemeente. De eerste enquête wordt verzonden op 25 januari en zal gaan over de eigenschappen en competenties die de nieuwe burgemeester van Laarbeek moet hebben. Mede aan de hand van deze resultaten zal de gemeente een profielschets maken van de nieuwe burgemeester.

“We gaan op zoek naar een nieuwe burgemeester en dat is best een ingewikkelde en lange procedure. Een van de dingen die daarbij van belang is, is de vraag ‘wat voor burgemeester willen we als gemeente?’. We gaan een profielschets opstellen en om tot die informatie te komen willen we naast de medewerkers en de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad ook de mening van de inwoners meenemen”, vertellen Ronnie Tijssen (voorzitter vertrouwenscommissie) en René van Heijnsbergen (secretaris vertrouwenscommissie en griffier). “Je kunt natuurlijk kijken naar het profiel van de vorige burgemeester, maar de tijd, maatschappij en ambities veranderen. Je wil er daarom met zo’n vers mogelijke ogen naar kijken. Laarbeek is voor een beginnend burgemeester een fantastische gemeente om het vak te leren. De verhoudingen zijn hier goed, financieel staan we er goed voor, organisatorisch klopt het en we hebben heel veel ambitie.”

Procedure
Voor de procedure van het vinden van een nieuwe burgemeester is in december een vertrouwenscommissie ingesteld. Iedere Laarbeekse politieke partij heeft daarin een kandidaat naar voren geschoven. De vertrouwenscommissie bereidt alles voor en uiteindelijk is het aan de raad om de profielschets vast te stellen. In een officiële vergadering op 2 april komt de commissaris van de Koning de profielschets ophalen, waarna de vacature opengesteld wordt. Begin mei zal de termijn dan sluiten, waarna een selectieprocedure volgt en er gesprekken plaats gaan vinden. Uiteindelijk zullen er minimaal twee kandidaten voorgelegd worden aan de gemeenteraad. Die hakt de knoop door in een besloten vergadering en direct daarna volgt een openbare vergadering waarin de keuze bekend wordt gemaakt. In de tussentijd, als burgemeester Frank van der Meijden vertrekt op 6 februari, zal er een waarnemend burgemeester komen. Wie dat precies zal zijn, is nog niet bekend.

Inwoners mogen meedenken
Iedere inwoner van Laarbeek vanaf 16 jaar oud kan zich via www.panelinwoners.nl/laarbeek gratis aanmelden voor Inwonerspanel Laarbeek. Zo’n drie keer per jaar ontvang je een vragenlijst met per keer een actueel thema van de gemeente Laarbeek en alle antwoorden zijn volledig anoniem. Al bijna 700 mensen hebben zich aangemeld, maar het doel is om op korte termijn minimaal 1000 respondenten te hebben. De enquête over de nieuwe burgemeester loopt van 25 januari tot en met 18 februari. Inwoners die zich aangemeld hebben voor het inwonerspanel ontvangen automatisch een mail, maar ook degene die geen lid zijn kunnen via de open link meedoen. Alle onderzoeksuitslagen zullen achteraf ook op www.panelinwoners.nl/laarbeek gedeeld worden.