Je huis gasloos maken, Stephan en Anne Smits hebben het gedaan
Je huis gasloos maken, Stephan en Anne Smits hebben het gedaan Foto: Mark Barten

53,5% van Laarbeekse huizen heeft energielabel A of B

Bouwen & Wonen

Laarbeek - Door de sterk gestegen energieprijzen zijn veel huizenbezitters aan het isoleren geslagen, zo ook in Laarbeek. Uit een onderzoek van Independer, op basis van data van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het CBS, blijkt dat in Laarbeek 53,5% van de huizen het groene energielabel A of B hebben. Daarbij zit Laarbeek hoger dan het landelijk gemiddelde, die ligt namelijk op 48,7%.

De huizen met het groene energielabel A of B zijn goed geïsoleerd, hebben zonnepanelen en gebruiken meestal een duurzame energiebron. Laarbeek doet het goed en ligt boven het gemiddelde van Nederland, maar het kan nog beter. Koploper is Almere: hier is momenteel al 86,8% van de woningen voorzien van een duurzaam label. Ook in Lansingerland (74,4%) en Pijnacker-Nootdorp (74,2%) wonen veel mensen in een energiezuinig huis. In Noord-Brabant is Helmond koploper, daar hebben 61% van de woningen een duurzaam energielabel.

In Laarbeek staan er echter ook een aantal huizen met de laagste energielabels F of G. Bij 5,6% van de huizen in Laarbeek is dit het geval. Maar ook in dit geval doet Laarbeek het beter dan het landelijk gemiddelde. Het landelijk gemiddelde komt namelijk neer op 8,2%, dat is ruim één op de twaalf woningen.

Energie-expert Joris Kerkhof: “Je ziet dat de gestegen energieprijzen voor een verdere versnelling in de verduurzaming hebben gezorgd. Dat is echt een mooie prestatie, maar in 2050 moet de energievoorziening bijna helemaal duurzaam zijn. Daarvoor moeten landelijk nog wel grote stappen worden gezet.”