Tonny van Alem met zijn kanarie in een ‘perfecte rondzit’
Tonny van Alem met zijn kanarie in een ‘perfecte rondzit’ Foto: Martin Prick

Vogelverenigingen presenteren zich in zaal Van de Burgt

Dier & Natuur

Beek en Donk - Ook dit jaar heeft vogelvereniging Laarbeek weer een keur aan vogels bijeengebracht in zaal Van de Burgt. Op deze open kampioenschappen zijn alle vogels welkom. Je hoeft dus niet per sé lid te zijn van één van de aangesloten vogelverenigingen. In totaal zijn 450 vogels afgevaardigd naar de tentoonstelling, waar de trotse eigenaars hopen dat hun troetelbeestjes (weer) in de prijzen zullen vallen. Prijscategorieën zijn er genoeg.

Voor elke categorie is een prijs beschikbaar. Je hebt het dan bijvoorbeeld over kleurkanaries of edelparkieten. Er zijn natuurlijk ook gewone parkieten te zien, maar dan wel héle mooie! Met ingewikkelde namen word je ook geconfronteerd. Wie heeft er bijvoorbeeld ooit gehoord van een groene turquoisineparkiet, waarmee overigens Jos van Kemenade zowel kampioen werd in zijn sectie als het Bondskruis verwierf. Dat won hij met de mooiste parkiet. Jos won ook nog de Mevr. HJM van Hout van den Eerebeemdwisselbeker. Deze wordt namelijk elke keer uitgereikt aan degene, die met de meeste verschillende vogelsoorten deelneemt aan de tentoonstelling. Dit jaar wordt er in het kader van het 25-jarig bestaan van de gemeente Laarbeek een LaarbeekKampioen aangewezen. Die eer was voor Tonny van Alem, met de mooiste vogel van de show.

Contacten
Tom Gruijters, voorzitter van de Laarbeekse vogelvereniging, vertelt dat het houden van vogels een mooie hobby is. Voor de vogels wordt door iedereen goed gezorgd, want alleen een vogel die goed verzorgd wordt kan in aanmerking komen voor een mooie klassering op de tentoonstelling. Deze is bedoeld voor vogels die dit jaar geboren zijn. De (minuscule) ringen om hun poten worden daarom vooraf gecontroleerd, zodat er geen fouten kunnen ontstaan. Tom is voorzitter van een vereniging die is samengesteld uit vogelbezitters uit heel Laarbeek: “Vroeger had elke kern wel één of twee vogelverenigingen, maar dat is verleden tijd.” Contacten tussen de diverse verenigingen zijn goed, zodat er nu ook vogels binnen staan van verenigingen uit Horst, Eindhoven en Nuenen. Elk jaar is één van de verenigingen aan de beurt om een kringkampioenschap te organiseren. Volgend jaar gebeurt dat in Deurne. Natuurlijk heeft ook de Laarbeekse vereniging te maken met tegenslagen, zoals het overlijden van verenigingsmens Ad Appeldoorn, die node gemist wordt.

Virus
Op deze tentoonstelling is mede door geldelijke steun van de jubilerende gemeente een tentoonstelling ingericht, waarin de hoogtepunten van de vereniging zijn ondergebracht. Zo is bijvoorbeeld de acte (en de notarisrekening) te zien, waarin staat, dat de vereniging in 2007 is ontstaan uit het samenvloeien van de bestaande clubs. Stan en Lieke de Groot, allebei in de basisschoolleeftijd bezoeken de tentoonstelling samen met hun ouders. Ze houden allebei van dieren, maar niet speciaal van vogels. Ze zijn meegekomen met hun ouders en misschien worden zij ook aangestoken door het virus! In deze tijden is dit overigens een voor velerlei uitleg vatbare uitspraak. Gelukkig valt de kern Beek nèt buiten het gebied, waarin vogeltentoonstellingen zijn verboden in verband met de uitbraak van het vogelgriepvirus in Uden.