Afbeelding

Nacht van de Vleermuis en Natuurtuinwandeling bij IVN Laarbeek

Dier & Natuur

Laarbeek - Bij het IVN-gebouw De Bimd aan de Beekseweg 3 te Aarle-Rixtel wordt op zaterdag 26 augustus de Nacht van de Vleermuis gehouden. Eerst wordt er een korte uitleg gegeven en daarna gaan ze met behulp van een bat-detector op zoek naar vleermuizen. Aanvang 20.30 uur.

Vleermuizen zijn zogenaamde handvleugelige zoogdieren. Ze hebben geen gewone vleugels, maar een vlieghuid tussen de vingers van hun voor- en achterpoten en de staart. De kleinste soorten wegen maar een paar gram en hebben een spanwijdte van hooguit 15 cm. Maar er zijn er ook met een spanwijdte van wel 170 cm. Deze wegen ook meer dan een kilo. In Nederland komen die niet voor. Vleermuizen leven van insecten en fruit. Ze jagen in de schemer en in de nacht. In de winter zoeken ze een veilige, liefst koele plek, zoals in grotten, kelders, bunkers, forten en boomholtes. Daar houden ze een winterslaap. In Nederland komen zo’n 21 soorten voor. De meest bekende zijn de dwergvleermuis, de rosse vleermuis, de laatvlieger, de grootoorvleermuis en de watervleermuis. Vleermuizen zijn in de Europese Unie beschermde dieren. Omdat ze steeds minder goede leefgebieden hebben, worden er speciale maatregelen genomen, zoals het plaatsen van vleermuiskasten en vleermuizenpalen.

Op zondag 27 augustus om 9.30 uur is er in Natuurtuin De Bimd een publiekswandeling onder leiding van een IVN-gids. Dit keer is het thema ‘Bomen’. In de natuurtuin staan tientallen soorten bomen. De gids zal u onder meer vertellen over de kenmerken, de groei- en bloeiwijze en de mogelijke aantastingen en ziektes. Na de wandeling is er gratis koffie en thee. Een vrijwillige bijdrage voor het onderhoud van de tuin is altijd welkom.