Muziekcentrum 't Anker in Beek en Donk
Muziekcentrum 't Anker in Beek en Donk Foto: Mark Barten
VIDEO

Laarbeek vangt 115 vluchtelingen op in Muziekcentrum ‘t Anker

Gemeente Video's

Laarbeek - 115 vluchtelingen krijgen vanaf woensdag 14 september onderdak in Muziekcentrum Het Anker. Deze mensen blijven op deze locatie tot en met zaterdag 1 oktober en mogelijk is er een uitloop tot en met woensdag 5 oktober. In die mogelijke extra dagen kijkt de Gemeente Laarbeek samen met Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost waar de asielzoekers daarna geplaatst worden. Vanwege een tekort aan opvanglocaties, beter bekend als de ‘crisisnoodopvang’, bij het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) is daarom gekozen voor een tijdelijke Laarbeekse verblijfplaats.


De ruim honderd vluchtelingen zijn personen die midden in hun proces van asielaanvraag zitten. Hun etniciteiten en leeftijdsgroepen variëren enorm: er zullen asielzoekers uit zo’n 25 landen zoals China, Venezuela, Syrië en Afghanistan in de opvanglocatie terechtkomen. Naast de diversiteit aan nationaliteiten zijn de vluchtelingen verschillend in leeftijd en levensfase. Zo komen onder meer gezinnen en alleenstaanden in het verblijf te zitten. Burgemeester Frank van der Meijden: “We willen absoluut niet dat Laarbeek te maken krijgt met situaties als in Ter Apel, waar mensen buiten moeten slapen omdat de locatie overvol is. Vanuit menselijk, humanitair oogpunt moeten én willen we ook in de gemeente Laarbeek een tijdelijke bijdrage leveren in de opvang.”

“Vanuit menselijk, humanitair oogpunt moeten én willen we ook in de gemeente Laarbeek een tijdelijke bijdrage leveren in de opvang”

In ‘t Anker krijgen de asielzoekers buiten voeding, sanitaire voorziening en een slaapplek de mogelijkheid om ‘iets nuttigs en zinnigs te doen voor de Laarbeekse samenleving’, aldus Van der Meijden. “Sommigen beschikken namelijk over voldoende kwaliteiten en arbeidservaring om in Laarbeek aan de slag te gaan.” De LEV-Groep en buurtbewoners hebben straks eveneens de mogelijkheid om hulp aan deze mensen te bieden. De gemeente is momenteel bezig om bewoners door brieven te informeren over de asielsituatie.
Deze maatregel houdt in dat Harmonie Oefening en Uitspanning (O&U) hun repetities gaat uitvoeren in het Ontmoetingscentrum. O&U staat positief tegenover dit besluit.

Muziekcentrum Het Anker
Muziekcentrum Het Anker en het parkeerterrein aan de achterzijde worden ingericht voor de opvang van maximaal 115 personen. Als de asielzoekers arriveren, is er 24/7 professionele begeleiding, toezicht en beveiliging. Het Anker is groot genoeg om een dergelijke groep op te vangen. Ontbrekende voorzieningen, zoals toiletten en douches worden op het parkeerterrein geplaatst, afgeschermd van de omliggende bebouwing.

“We kiezen er voor om de asielzoekers niet in een sporthal onder te brengen. Daarmee voorkomen we dat veel verenigingen tijdelijk geen gebruik kunnen maken van die sporthal. Muziekcentrum Het Anker wordt alleen door vereniging Koninklijke Harmonie Oefening en Uitspanning gebruikt en voor hen is vervangende oefenruimte gevonden. Op deze wijze beperken we de overlast voor de verenigingen.”

Informatiebijeenkomsten in Het Anker
Op dinsdag 30 augustus en op woensdag 7 september is er een informatieavond gepland vanuit de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost en de gemeente Laarbeek. Inwoners zijn van harte welkom in Muziekcentrum Het Anker in Beek en Donk. De avond start om 19.00 uur. Inwoners worden gevraagd zich aan te melden via crisisopvang@laarbeek.nl.

Voor overige vragen kunnen bewoners contact opnemen via crisisopvang@laarbeek.nl.