Afbeelding
Foto: Martin Prick

Een nieuw lid voor het Sint Antoniusgilde en een 65-jarig jubileum

Human Interest

Beek en Donk - Het is een gezellige boel aan de Zwinkelweg in Beek en Donk. Het gildehuis, waar zowel de Rooi- als de Gruun Skut gebruik van maken, is tot de nok gevuld. Er was deze week feest, want er is een jubilaris en een nieuw lid wordt geïnstalleerd.

Een mengelmoes van leden van de gildes, bestuur van de kring Peelland en familieleden van de feestelingen zitten aan lange tafels te wachten op wat komen gaat. Na de koffie met gebak (ja hoor, ook uw verslaggever) en de bestelling van het eerste drankje klinkt een schrille fluit ten teken, dat de aandacht van het glas naar de bestuurstafel verlegd dient te worden.

Emma
Naar voren geroepen wordt Emma van Rhee. Ze wordt in het bijzijn van onder andere wethouder Tonnie Meulensteen geïnstalleerd als nieuw lid van het gilde. Emma is 10 jaar en zit in groep 5 van de basisschool. Met zowel een vader als moeder die lid zijn van het Antoniusgilde, zoals de Gruun Skut officieel heet, is het geen wonder dat Emma besmet is met het virus. Haar broertje en zus gaan volgens Emma later ook bij het gilde en ze wil hiermee het goede voorbeeld geven. Als haar naam wordt genoemd wordt door het publiek gefluisterd: “Dat is dat meisje dat al zo goed kan vendelen.” Emma vertelt dat ze het belangrijk vindt dat tradities in stand moeten blijven: “Ik vind het leuk hoe ze alles doen en hoe ze de kerk-missen maken.” Over het vendelen vertelt ze, dat ze er erg veel plezier aan beleeft. Ze is nu met de moeilijke onderdelen bezig is, zoals het gooien en het werken met het vendel ‘op de voet’ (het vendel moet dan in evenwicht blijven, ondersteund door één voet, red.). Soms krijgt ze zelfs vrij van school als er een activiteit van het gilde is. Emma heeft ook al een spreekbeurt gedaan over het gilde in haar klas, de beste reclame voor nieuwe leden! Pas als ze achttien is mag ze mee schieten. Voor die tijd weet ze wel, dat als er een leuke jongen op haar levenspad komt, die toch echt iets zal moeten voelen voor het gilde! “Misschien ben ik er dan wel wat minder...”, vertelt een bedachtzame Emma.

Koning
Daarna is het de beurt aan Harrie Vermeulen, 91 jaar oud, al sinds 1956 lid van het Sint Antoniusgilde. Harrie was 26 jaar toen hij verkering kreeg met Annie en het huis uit ging. “Dan gingen de meesten van onze generatie pas bij de Skut.” Het gildeterrein is al heel lang op de plaats waar ze nu nog schieten. “Samen met Tonnie van Hout heb ik dat hier opgericht”, vertelt Harrie. “Tonnie heeft veel voor ons gedaan. Omdat hij toen geen lid meer was, mocht hij eigenlijk niet met gilde-eer begraven worden, maar dat hebben wij toch gedaan vanwege zijn verdiensten voor de groep.” Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, want ook bij Harrie is sprake van een gildeverleden. Vader Corneel Vermeulen was ook lid, maar.. dan wel van de Rooi Skut, het Leonardusgilde. Vader woonde namelijk op de Donk, het ‘werkterrein’ van de Rooi Skut. Er vinden allerlei ontwikkelingen plaats bij het gilde. Eén van de meest ingrijpende is het openstaan voor vrouwelijke leden. Dat is toch iets, waar Harrie wat moeite mee heeft. Eén van de taken van het gilde was vroeger het helpen van de armen. Minder bedeelden konden ook lid worden en betaalden dan een door penningmeester Harrie aangepaste contributie. In de zak van zijn felgroene jas heeft Harrie een schild verstopt. Bij belangrijke gebeurtenissen schenkt de feesteling een zilveren schild. Dit wordt aangebracht op de vesten van de ‘zilverdragers’. Harrie draagt meestal het vest met het koningszilver. Die schilden zijn geschonken door de mensen, die koning zijn geworden. Eén daarvan overigens was Harrie zelf, toen hij koning werd in 1980.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding