Afbeelding
Foto: Martin Prick

Een nieuw boek: openluchttheater Mariahout 75 jaar!

Human Interest

Mariahout - Marie-Christine van Lieshout-Lukassen en Wilbert Kuijpers, respectievelijk vrijwilliger en bestuurder van het openluchttheater Mariahout, zitten samen met uw verslaggever op een nog kaal terras in de kern van Mariahout. Naast de kerk en het parochiepark is dit één van de vele doelen die pastoor Van Eijndhoven zich had gesteld voor het ontginningsdorp in opbouw.

Er is hier weinig in de jaren ’30 van de vorige eeuw; enkele huizen, geen klooster, wèl een school, maar zeker geen theater. In 1945 begint het openluchttheater met ‘Het onze Vader’, de eerste voorstelling door het gezelschap Willem Hart uit Eindhoven. In het door de pastoor gestichte theater worden voorstellingen gegeven door de eigen toneelvereniging en door buiten dorpse gezelschappen. Het wordt, behalve door de kerk, bestuurd door de RKJB (RK Jonge Boerenstand). In de jaren ’60 raakt het openluchttheater in de vergetelheid. In 1964 wil pastoor Van Eijndhoven dat de Stichting Jeugdbelangen het bestuur overneemt. Dat is echter tegen het zere been van de echte Mariahoutenaar! Een ander dorp dat op het punt staat hún theater over te nemen. Een jong (rond de 20 jaar oud) driemanschap verzet zich hiertegen. “Wij gaan dat wel even regelen.” Met veel inspanning lukt dat wonderwel.

Tijdsbeeld
De belangrijkste naam die genoemd moet worden is die van Jan van den Heuvel. Samen met de destijds jonge Jacques Lukassen en Martien van den Heuvel zorgen zij voor een herstart van het theater. Jacques neemt door te trouwen afstand van het bestuur en zijn taak wordt overgenomen door Ad van de Vossenberg. Het bestuur heeft ervoor gezorgd, dat de verantwoordelijkheid bij een overkoepelende stichting kwam te liggen. Bij de plotselinge dood van Martien in 2018 dringt het tot Wilbert Kuijpers door, dat de verhalen uit het verleden van het theater moeten worden vastgelegd. Zo ontstaat het idee voor een boek. “Ik ken toevallig iemand met schrijfervaring”, legt Wilbert uit met een knipoog naar Marie-Christine. In 2018 wordt de eerste aanzet voor het boek gegeven, want het is de bedoeling dat in 2020 het boek zal verschijnen. Zoals op zoveel plaatsen gooit corona hier roet in het eten. Eigenlijk zorgt de pandemie voor een ‘pas op de plaats’. Er is ineens meer tijd om goede teksten te schrijven en de juiste fotobronnen aan te boren. Naast de meer recente bronnen als foto’s van fotografen van DeMooiLaarbeekKrant en bijvoorbeeld de Heemkundekring, krijgen de samenstellers ook van vele andere belangeloos opbellende Mariahoutenaren toegang tot veel foto’s. Het omvangrijke fotoarchief van pastoor Leemans heeft zeker meegeholpen aan een goede invulling van het tijdsbeeld. “Hij maakte kiekjes, terwijl in die tijd voor de meeste foto’s werd geposeerd. Foto’s maken was nu eenmaal erg duur”, vertelt Marie-Christine. “We hebben het vooral aan de vele foto’s te danken, dat we een goed beeld hebben gekregen van die tijd.”

De moderne tijd
In 2007-2008 krijgt het theater opnieuw te maken met een groter wordende desinteresse van het publiek. De jonge mannen van de jaren ’60 zijn ouder geworden en een nieuwe stroming is nodig. Het theater is in die tijd vooral bekend als een kindertheater en dat is niet wat de mensen uit de omgeving willen. Een volwaardig theater is hun streven. Samen met Henrie Bouwmans, de groep Zorg om het dorp en Chris de Hoogh, wordt een moderne weg ingeslagen. Er is een frisse wind gaan waaien. De aanpak is veel professioneler geworden, passend bij deze tijd en bij optredende groepen, die veel verwachten van de organisatie rondom hun optreden.

Vrijwilligers
Maar waar zou het theater zijn zonder de talloze vrijwilligers, die spontaan hun handen uit de mouwen steken. Of het nu gaat over het regelen van de bardienst, het ontvangen van de gasten of het begeleiden van artiesten, iedereen draagt zijn steentje bij. Onder een goede leiding kunnen veel mensen genieten van een welkome ontsnapping aan het drukke leven op deze idyllische plek.

Op 29 mei zal het boek over 75 jaar openluchttheater ‘Plek in het hart’ tijdens de presentatie van het jaarprogramma worden aangeboden aan de bevolking. Vanaf dat moment is het boek van 116 pagina’s is te bestellen via www.openluchttheatermariahout.nl/jubileumboek óf vraag ernaar aan de kassa. Het boek kost €29,95.

Afbeelding