Afbeelding
Foto: Peter van den Broek

Griezelen in Laarbeek: “We pakken nog groter uit dan andere jaren”

Human Interest

Laarbeek - Halloween wordt ieder jaar wereldwijd gevierd op 31 oktober. In Laarbeek worden er sinds enkele jaren ook Halloweentochten georganiseerd, vaak in het weekend voorafgaand aan deze feestdag. Ieder jaar worden deze tochten steeds groter en zijn er meer deelnemers. Naast alle fanatieke kinderen die deelnemen, zijn er in Laarbeek ook mensen die hun complete huis omtoveren tot ‘spookhuis’. Het huis van Madelon Verboort aan de Anjerstraat is een van die huizen. “Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby.”

“De passie voor Halloween komt omdat ik zo mijn creativiteit kan uiten”, vertelt Madelon. “Ik ben afgestudeerd op de kunstacademie, maar daar heb ik niet veel mee gedaan. Momenteel werk ik in de logistiek, vandaar dat ik thuis dingen maak om mijn creativiteit kwijt te kunnen. Dat gebeurt vooral met carnaval en Halloween. Ik vind het hartstikke leuk om zelf dingen te maken en te bedenken of aan bestaande dingen mijn eigen draai aan te geven. Inmiddels is het een beetje een uit de hand gelopen hobby. Thuis hebben we een volledige kamer met alle creaties en die puilt echt uit. Deze staat nu helemaal in het teken van Halloween.”

Animo groeit
Madelon woont samen met haar vriend Tommy van Zoggel nu zo’n zes jaar in het huis aan de Anjerstraat, onderdeel van buurtvereniging de Eendracht. “Het begon met een Halloweentocht voor de buurtvereniging, die ze ieder jaar op de vrijdag voorafgaand aan Halloween organiseren. Zo’n drie jaar geleden werd er door Roxane Roestenburg voor alle inwoners in Beek en Donk gestart met een Halloweentocht door het dorp op zaterdag. Dat sloot perfect op elkaar aan en zo kunnen we de spullen allemaal laten staan. We begonnen alleen met een openstaande garage, maar inmiddels is ook heel de voor- en achtertuin versierd en kunnen de kinderen hier echt om het huis rondlopen. Dat bevalt erg goed en je ziet de kinderen hier ook echt genieten.”

Het eerste jaar kwamen er zo’n 50 kinderen langs bij Madelon, het tweede jaar werden er het al meer dan 100 en dit jaar verwacht ze dat er nóg meer kinderen komen. “Elk jaar doen er ook steeds meer huizen mee en de opzet is ook heel erg goed. Je kan je opgeven als je huis versierd is en het leuk vindt als er kinderen langs komen om aan te bellen. Op een kaart, die speciaal gemaakt wordt voor Halloween, komt dan een pompoen bij je huis te staan zodat kinderen weten dat ze aan kunnen bellen. Zo is het voor iedereen herkenbaar wie er meedoen en wie niet.”

Voorbereidingen
Voor Madelon beginnen de voorbereidingen dan ook al op tijd. “Ik ben het hele jaar bezig om dingen te creëren en te bedenken. Ik heb altijd hele grootse plannen en wil die perfectionistisch uitwerken. We pakken altijd enorm uit, dus daar zit wel wat tijd in. De donderdag van tevoren bouwen we alles op en daar neem ik speciaal vrij voor. We pakken nu nog groter uit dan andere jaren.”

Zoals gezegd doen er ieder jaar dus steeds meer mensen mee in alle vier de kernen van Laarbeek. Zowel kinderen die de Halloweentochten lopen, als inwoners die hun huis versieren. “Het is mooi om te zien dat het steeds breder opgepakt wordt. Enkele jaren geleden was er in Nederland niets, dus het is erg leuk dat de feestdag ook hier opgepakt wordt.”

De Laarbeekse Halloweentochten vinden dit jaar plaats op zaterdag 28 oktober. In iedere kern van Laarbeek wordt zo’n tocht georganiseerd. Mogen kinderen ook bij u aanbellen? Via verschillende Facebookgroepen kunt u zich aanmelden en is er meer informatie te vinden. Voor Aarle-Rixtel kunt u op Facebook zoeken naar ‘Halloween Aarle-Rixtel’, voor Beek en Donk zoekt u op ‘Halloween in Beek en Donk’ en voor Lieshout op ‘Halloween in Lieshout’. In Mariahout wordt de tocht al op 27 oktober georganiseerd. Huizen hoeven zich hiervoor niet aan te melden, deelnemers wel. Dit kan via halloweenmariahout@hotmail.com. Happy Halloween iedereen!