Stan van Rixtel op de percussie achter de gitarist, bij het programma 'The Tribute, Battle of the Bands'
Stan van Rixtel op de percussie achter de gitarist, bij het programma 'The Tribute, Battle of the Bands' Foto: William Rutten

Beek en Donkse Stan in SBS6-programma ‘The Tribute: Battle of the Bands’

Human Interest

Beek en Donk - Wie het SBS6-programma ‘The Tribute: Battle of the Bands’ kijkt heeft hem vast al eens voorbij zien komen. De Beek en Donkse Stan van Rixtel doet met zijn band ‘Tribute to Toto’ mee en ze wisten inmiddels al drie afleveringen te overleven. Daardoor maken ze nog steeds kans op de overwinning; voor 17.000 mensen optreden in de Ziggo Dome.

“Het is écht heel erg gek om jezelf terug te zien op televisie, maar het is een bizar avontuur om mee te maken”, vertelt Stan. In het programma nemen verschillende cover- en tributebands het tegen elkaar op om uit te maken welke band de beste is. Na ieder optreden krijgen de bands een cijfer op basis van stemmen uit het publiek en de driekoppige jury, bestaande uit Spike (DI-RECT), Angela Groothuizen en Cesar Zuiderwijk (Golden Earring). De band met het laagste cijfer valt af en zo ontstaat er een afvalrace. De finale is uiteindelijk met zes tributebands, waarvan er vier op mogen treden voor 17.000 man in de Ziggo Dome op vrijdag 12 en zaterdag 13 april 2024. “Het zou echt fantastisch zijn als we dat voor elkaar weten te krijgen.”

Stan zelf zit pas recentelijk bij de nog jonge band, die in 2020 op werd gericht en bestaat uit leden tussen de 19 en 28 jaar oud, met één uitschieter van 40. “Het zijn bijna allemaal oud-studiegenoten van mij en ik kende al zes van de acht bandleden vanwege een opera-project. Vorig jaar september kreeg ik een berichtje van de drummer of ik wellicht interesse had om de band te versterken. Onder het genot van een biertje op het terras hebben we dat toen samen besproken, vervolgens ben ik naar wat repetities geweest en al snel was de klik daar. Vroeger was ik al een enorme TOTO-fan en keek ik veel liveoptredens. Dat gevoel is nu weer helemaal terug.”

Op jonge leeftijd begonnen
Zelf speelt hij percussie; een beetje alle instrumenten die een drummer niet speelt. Denk daarbij aan een shaker, tamboerijn, conga’s en bongo’s. “Samen met de drummer en de bas ben je dan de ritmische sectie van de band”, geeft Stan aan. Zijn passie voor muziek zat er op jonge leeftijd al in. “Mijn vader zit bij de schut en vanuit daar is mijn interesse om te trommelen ontstaan. Hij had altijd muziek aanstaan als hij aan het werk was en vaak zat ik dan mee te trommelen. Ik heb toen ‘les’ gehad van mijn vader, maar na twee keer toch maar besloten om naar de harmonie te gaan. Daar is het vuurtje echt aangewakkerd, ben ik in de slagwerkgroep gaan spelen en vanuit daar steeds meer andere dingen gaan doen.” Zo speelde hij bij orkesten, volgde hij workshops en lessen en ging hij naar het conservatorium in Tilburg, waar hij inmiddels afgestudeerd is. “Officieel ben ik afgestudeerd als klassiek slagwerker, maar tegenwoordig speel ik steeds vaker lichte muziek zoals pop en rock en Afrikaanse en Cubaanse muziek.”

Uitdaging
Met de Tribute to Toto band geniet Stan nu dan ook volop. “We zijn echt een vriendengroep geworden en het voelt alsof ik ze al jaren ken. Dat maakt het allemaal alleen nog maar leuker.” Die passie laten ze nu wekelijks zien. “Toen de opnames begonnen werd het opeens echt. Je kijkt je ogen uit en er heerst een goede sfeer met de bands onderling. Er is geen rivaliteit en we genieten van elkaars muziek. Er doen extreem goede bands mee en dat je daarmee het podium mag delen is echt gaaf. Het is met momenten pittig, maar dat is alleen maar een mooie uitdaging.”

Dat ze het goed doen moge duidelijk zijn. Inmiddels wisten ze al drie afleveringen te overleven en eindigden ze in aflevering 1 zelfs bovenaan. “Daar zijn we zeker trots op en we krijgen leuke reacties van vrienden en familie, maar ook van onbekende mensen.” Ook de boekingen liegen er niet om. Optredens die al gepland stonden raken uitverkocht en aan nieuwe aanvragen geen gebrek. Er staan zelfs al optredens voor 2025 gepland. “We werden al gewaarschuwd dat het wel is uit de hand kon lopen, maar dit hadden we echt niet verwacht.”

Benieuwd hoe Stan het er met zijn band vanaf brengt? The Tribute: Battle of the Bands zie je aankomende zaterdag weer om 20.00 uur op SBS6.

Afbeelding
Afbeelding