Afbeelding
Foto: Martin Prick

Gerrit en Jeanne van Hoof-Kusters 60 jaar een paar

Human Interest

Beek en Donk - Gerrit (nu 86) uit Mariahout ontmoette zijn Jeanne (nu 87) bij het dansen in Son en Sint-Oedenrode. Jeanne is van geboorte afkomstig uit Nijnsel. In de kerk van die plaats trouwden ze op 7 februari 1964, en zijn dus binnenkort 60 jaar getrouwd.

In die tijd troffen jongeren elkaar bij het dansen. Onder andere in zaal Van der Aa in Son werd die manier van contact zoeken beoefend. Het uitgangspunt dat het belangrijk is op te vallen, heeft Gerrit geen windeieren gelegd. “Van familie uit Canada kreeg ik een stropdas opgestuurd als cadeau. Op de felgele das stond een paardenhoofd afgebeeld”. De vriendinnengroep van Jeanne viel het direct op dat er een jongen binnen was met een opvallende das aan. “Maar daar bleef het bij”, vertelt Jeanne. “Niemand toonde enige belangstelling, behalve ik”. Zo kwamen de twee bij elkaar en gingen ze samen verder.

Trots
Gerrit was timmerman en bouwde een huis in Mariahout. “Daar hebben we 55 jaar met veel plezier gewoond”. Jeanne had er een boetiek, want ze was altijd verkoopster geweest. Haar kunstzinnige inslag zette ze voort na het trouwen, want in loondienst blijven bestond niet in die tijd. Vrouwen, die trouwden, waren hun baan kwijt. Gerrit werkte vooral in het veld. Veel veldschuren heeft hij mee helpen bouwen. “Alles ging met de hand en een beetje gereedschap. Accugereedschap bestond nog niet en midden in het veld is geen stopcontact. Dus ging alles met ongemotoriseerd handgereedschap als een hamer en een zaag”. Later is dat natuurlijk veranderd, maar het werken met handgereedschap is Gerrit nog niet verleerd. Zijn zelfgebouwde tuinhuis, zwaar uitgevoerd met dikke balken, maar erg licht met de geheel uit glas bestaande pui, is zijn grote trots en welkome plek in de zomertuin.

Schilderijen
De vrije tijd van het tweetal werd ingevuld met sport en kunst. Vroeger korfbal en voetbal bij MVV, nu nog steeds tennis bij de club in Lieshout: “Ze maken mij niet in”, lacht Jeanne. Op dit moment doet het stel het wat rustiger aan met bridgen, biljarten en fietsen. Samen hebben ze ook nog gezongen bij Euphonia in Aarle-Rixtel. Vroeger gingen ze vaak naar Oostenrijk om te gaan langlaufen. Waar in Oostenrijk? “Overal” lacht Jeanne, “We hebben heel Oostenrijk gehad”. Gerrit maakt met de tennisclub graag uitstapjes naar het buitenland. Dat groepje bestaat uit alleen mannen. “We boeken altijd een hotel met een tennisbaan erbij”, legt Gerrit uit. Vaak was dat in Duitsland of iets verder weg, maar de groep heeft ook reizen gehad in Marokko en Tunesië, al moet je je daar van het begrip tennisbaan niet al te veel voorstellen. Het hele huis en ook de tuin hangt vol schilderijen van Jeanne en van Gerrit. Beelden staan er ook, zelfs nog een mooi kleinood in de vorm van een Mozarthoofdje op een granieten paal, die Gerrit tegenkwam toen hij de tuin fatsoeneerde.

Gezellig
Jeanne en Gerrit kregen drie kinderen: Mariska, Lando en Erwin. Zij zorgden weer voor drie kleinkinderen, twee meisjes en een jongen. Uit de verhalen over hun kleinkinderen blijkt hoe trots oma en opa op hen zijn. Natuurlijk wordt er binnenkort feest gevierd in hun gezellige woning in Beek en Donk, een plaats waar Gerrit en Jeanne ook weer graag wonen.

Afbeelding
Afbeelding