Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Toon en Riky Pennings- Van de Ven 60 jaar getrouwd

Human Interest

Aarle-Rixtel - Op 7 november 1962, 60 jaar geleden dus, trouwden Riky (83) en Toon (83) Pennings. Samen kregen ze drie zonen, Henry, Anthony en John. Die trouwden achtereenvolgens met Ardie, Anneke en Rianne. De kleinkinderen, prominent via foto’s in de kamer van Toon en Riky aanwezig, heten Amy, Teun, Sanne, Anne en John junior.

Toon, oorspronkelijk uit Helmond, en Riky uit Aarle-Rixtel ontmoetten elkaar in een danszaal in Beek en Donk. De officiële naam weten ze niet, maar onder de bijnaam ‘De 14 billen’, was de zaal wijd en zijd bekend als dansgelegenheid. Een andere door Toon en Riky veel bezochte gelegenheid, was zaal Dekkers in Lieshout. Ze hadden 7 jaar verkering, waarvan één jaar als een soort pauze, toen de verhouding op een laag pitje stond. Bij het ouderlijk huis in de Biermanstraat werd feest gevierd in die ontzettend koude winter, bekend geworden door de Elfstedenrit met als bijnaam De Hel van het Noorden.

Beroepen
Toon is altijd werkzaam geweest in het bewerken van natuursteen bij Verstappen in Helmond, op de plaats waar nu Van Duppen witgoed zit. Daarna nog in Asten bij de Kemi. Hij heeft erg veel grafstenen gemaakt en fouten die er waren ingeslopen, naderhand verbeterd. “Dan moest de hele steen tot op een diepte van een halve centimeter worden afgeslepen. Het was altijd een grote stofbende.” Toon heeft dit werk 45 jaar gedaan. De last van COPD zal zeker wel een oorzaak vinden in dit beroep. Daarnaast was het vroeger heel gewoon, dat iedereen rookte. Riky was naast haar werk in het huishouden nadat de kinderen wat groter waren, 16 jaar lang werkzaam op basisschool De Heindert als interieurverzorgster en later ook nog gedeeltelijk op basisschool Brukelum. Nog steeds komt ze af en toe oud-leerkrachten of collega’s tegen, die graag een praatje maken.

Caravan
Riky heeft veel (3D) kaarten gemaakt en nog een hele kast vol legpuzzels, waar ze op heeft zitten blokken. Samen hebben ze veel gejokerd. Elke dag zitten ze samen nog te kaarten. “Ze liggen nu alweer klaar, zodat we na afloop van het gesprek weer kunnen gaan jokeren”, legt Toon uit. Uit een la onder de salontafel komt een oorkonde met foto tevoorschijn van camping Maier in Kufstein, Oostenrijk, waar het paar 40 jaar lang vakantie heeft gevierd. “In het begin met de jongens in een tent en later toen ze groot waren, lekker samen met de caravan”, legt Riky uit. “Ontzettend gezellig, geweldige vakanties. We hebben dat tot 2014 gedaan”, glundert ze. “Nu doen we het niet meer”, vertelt Toon, “Veel te veel werk met het opzetten van de tent en dergelijke, ‘gin aarigheid’ meer aan.” Daarnaast hebben ze veel gereisd, onder andere naar Canada, waar familie woont.

Op het moment kaarten ze veel en maken ze graag fietstochten in de omgeving. De levenslessen voor mensen, die ook 60 jaar bij elkaar willen blijven zijn erg eenvoudig; elkaar ieder in z’n waarde laten én “de man de boodschappen laten doen, want daar heb ik een hekel aan!”, lacht Riky.

Afbeelding