Afbeelding

Lezing Gustav Klimt Seniorenvereniging Beek en Donk succesvol

Kunst & Cultuur

Beek en Donk - De eerste lezing van de serie kunstlezingen die Seniorenvereniging Beek en Donk in 2022-2023 organiseert, vond op 20 oktober weer plaats. Deze keer over Gustav Klimt, hij kwam uit Wenen en werd wereldberoemd. Het werk van Gustav Klimt kenmerkt zich door zijn eigenwijsheid in plaats van burgerlijke braafheid en hij trok zich dan ook niets aan van de gevestigde orde of ideeën. 

Misschien was Gustav Klimt wel de meest populaire schilder van de 20e eeuw. Populairder dan Picasso, Dali, Warhol of Beuys en je vond zijn werk vooral in de reclamewereld. Zijn werken zijn immers niet alleen bekend van de ontelbare posters, maar ook van bekers, t-shirts, tasjes, schrijfmaterialen, handdoeken en borduurpatronen. Klimt stak wat de commercie betreft veel van zijn collega’s naar de kroon. De belangrijkste oorzaak daarvan was de vrouw die hij steeds afbeeldt. Hij was een begaafde schilder, die naast de vrouwenafbeeldingen ook veel landschappen heeft geschilderd. Daarnaast was hij een psycholoog en een analyticus van de ziel, te vergelijken met het werk van zijn grote tijdgenoot Sigmund Freud. Klimt wordt wel als de grondlegger van de jugendstil en art niveau gezien. 

Ger Jacobs nam iedereen mee naar het Wenen van het einde van de 19e eeuw, maar niet naar Wien, Wien, nur du allein, sollst die Stadt meiner Traumen sein, maar vooral naar de kunstenaars wereld in de tijd waarbij de onderlinge concurrentie hoogtij vierde. Veel aanwezigen waren onbekend met het werk van Klimt, maar herkenden wel de afbeeldingen die Ger Jacobs presenteerde. Het was al met al weer een boeiende en leerzame lezing waarvan de aanwezigen genoten hebben. Wie er niet was heeft iets gemist, maar deze mensen krijgen een herkansing als op 17 november weer een lezing plaatsvindt. Dan over de kunstenaar Rodin.