Afbeelding
Foto:

Expositie ‘Europa en de zeeman’ in Kunstpodium ’t Oude Raadhuis

Kunst & Cultuur

Beek en Donk – Het Kunstpodium ’t Oude Raadhuis in Beek en Donk presenteert van 24 juni tot en met 16 juli de expositie ‘Europa en de zeeman’ van Nel Donkers. In 2000 exposeerde Nel met een serie geschilderde Brabantse poffers. Zij heeft daarna niet stilgezeten. Vanuit haar opleiding docente economie interesseert zij zich voor de eenwording van Europa en de komst van de euro, die onlangs 25 jaar bestond.

Om de eenwording van Europa in beeld te brengen, heeft Nel gekozen voor een pastoraal thema; kamperen bij de boer. We zien een groot linowerk van zeven bij tweeënhalve meter, gedrukt op oranje doek, met daarop een landelijk tafereel van een boerencamping.

Zeeman
Door naar de aangrenzende ruimte te gaan, wordt het vasteland van Europa verlaten om uit te varen over de wereldzeeën, zoals solozeiler Henk de Velde meerdere malen heeft gedaan. Nel ontmoette Henk in een galerie waar hij exposeerde. De seinvlaggen, die hij haar cadeau deed, zie je geschilderd door Nel met naast hun letterwaarde de tweede betekenis.

Actualiteit
Sinds 2021 is Nel begonnen met het vervaardigen van keramiek. In de beschildering van de vazen zie je meer de actualiteit van de boerenprotesten van vandaag terug, waarbij de Nederlandse vlag ondersteboven is aangebracht.

Openingstijden
De expositie is te bezoeken op zaterdag en zondag tussen 14.00 en 17.00 uur. In het weekend kan het zijn dat de kunstenaar zelf aanwezig is. Op donderdag 29 juni van 14.00 tot 15.30 uur is er een Kunstcafé, waar bezoekers in kleine groepen kennis kunnen maken met de kunstenaar. Aanmelden kan via info@oudraadhuis.nl. Kunstpodium ‘t Oude Raadhuis is gevestigd aan Heuvelplein 8 in Beek en Donk. Entree en parkeren is gratis. Meer informatie over de expositie en de kunstenares is te vinden op www.oudraadhuis.nl.