Afbeelding
Foto:

Seniorenvereniging Beek en Donk organiseert Kunstlezing Edward Hopper

Kunst & Cultuur

Beek en Donk - De schilder Edward Hopper laat op indringende wijze de Amerikaanse maatschappij in de eerste helft van de 20e eeuw zien. Seniorenvereniging Beek en Donk organiseert deze lezing op 16 november, aanvang 14.00 uur in het Ontmoetingscentrum. Leden betalen €5,00 en niet leden €6,50. Dit is inclusief een kop koffie of thee.

Het land, de maatschappij en het tijdsbestek dat wij vooral kennen als de moderne maatschappij waarin je van krantenjongen miljonair werd, waarin een totaal maakbare wereld werd voorgespiegeld en waarin de economie de motor van de maatschappij en van het menselijk geluk was. Dat beeld van de Amerikaanse maatschappij werd tot ver in de jaren ’60 door Europese landen gezien als een ideaalbeeld. Daarna kantelde het beeld en werden er ook schaduwkanten van de moderne maatschappij zichtbaar. Misschien hadden ze toch beter naar het werk van Edward Hopper moeten kijken. Die liet die minder aantrekkelijke kanten voor de oorlog al zien. Hij heeft in zijn lange carrière van 60 jaar indringende schilderijen gemaakt met afgewogen composities, met prachtige kleurstellingen, met sfeervolle lichtverdelingen. Maar vooral met een inhoud vol vragen. Het zijn vragen waarop je niet een twee drie een antwoord kunt geven. Het zijn ook vragen die men aan de schilder heeft gesteld. Hij gaf daarop steevast het antwoord: ‘Voor antwoorden moet je naar mijn schilderijen kijken’.

In een lezing gaat kunsthistoricus Dr. Ger Jacobs dat doen, een paar antwoorden los proberen te peuteren. En het is inderdaad peuteren, want de schilderijen van Hopper zijn weerbarstig, ze laten hun geheimen niet gemakkelijk los, net zo min als de schilder zelf. Hij heeft wel eens gezegd ‘The man is the work, something doesn’t come out nothing’. Het werk is de man, iets wordt niet geboren uit niets. Moeten we het werk dan herkennen uit de man of herkennen we de man uit het werk?