Afbeelding

Feestelijke heropening Sluis 7

NULL

Feestelijke heropening Sluis 7


Helmond – De feestelijke heropening van Sluis 7 vond gisterenmiddag plaats. Alhoewel de sluis in Helmonds gebied valt, was het toch ook een Laarbeekse aangelegenheid. 

In een plezierjacht voer burgemeester Hans Ubachs samen met de burgemeester van Helmond, Elly Blanksma (opgegroeid in Beek en Donk ) en provinciebestuurder Ruud van Heugten als eerste passagiers door de sluis.

Burgemeester Hans Ubachs ziet Sluis 7 niet als een scheiding tussen Laarbeek en Helmond, maar juist als een verbindingslijn. Burgemeester Elly Blanksma overhandigde de Laarbeekse burgervader een boekje over de historie van het kanaal.

Sinds de omlegging van de Zuid-Willemsvaart in 1993 kwamen er geen plezierjachten meer in Helmond. Door deze sluis is de terugkeer van deze boten een stukje dichterbij. Toch is er nog één ding wat de doorvaart van plezierjachten hier bemoeilijkt. Dat is de brug in Aarle-Rixtel. Deze brug gaat al jaren niet meer open, maar moet wel open kunnen als boten naar Helmond willen varen.

In de politiek is hier al jaren discussie over. Enerzijds wil men de terugkeer van pleziervaart in Helmond best bevorderen, maar anderzijds mag het wegverkeer hier niet al teveel hinder van ondervinden. Voorlopig blijft de brug in Aarle-Rixtel dus dicht. Waardoor het nog even wachten is voordat Sluis 7 daadwerkelijk veel gebruikt kan gaan worden.