Water-ontdek-dag in Aarle-Rixtel

NULL

Water-ontdek-dag in Aarle-Rixtel



Aarle-Rixtel - Tijdens de Water-ontdek-dag, met excursies op de rioolwaterzuivering in Aarle-Rixtel, worden alle raadselen ontrafeld rondom het zuiveren van afvalwater. Boeiend voor de hele familie, vrienden en kennissen, jong en oud. Op zondag 21 september, Bakelseweg 2, Aarle-Rixtel van 11.00 tot 16.00 uur.


Lekker makkelijk! Men trekt thuis de wc door en hoppa, het afvalwater stroomt naar de zuivering in Aarle-Rixtel. Daar wordt binnen 24 uur gemiddeld 130 liter afvalwater per persoon schoongemaakt. Het water wordt zó schoon, dat het geen belasting meer vormt voor het milieu en veilig teruggeven kan worden aan de Aa. Klinkt simpel, maar vuil water zuiveren is een ingenieus proces. En een noodzakelijk proces, want schoon water in de natuur is een voorwaarde voor een fijne, veilige leefomgeving, voor iedereen, voor nu en later en generaties na ons.

Meer hierover tijdens de Water-ontdek-dag op de zuivering. Dan zien bezoekers waar het vuile water binnenkomt en hoe het door levende bacteriën wordt gezuiverd. Voor iedereen is er een gratis frietje met mayo. En kinderen kunnen zich verheugen op pret met de mensengrote ‘Kiek de kikker’.

Afvalwater recyclen
In Nederland zijn 350 rioolwaterzuiveringen, waarvan die in Aarle-Rixtel er een van is. Alle rioolbuizen in Nederland hebben een gezamenlijke lengte van wel 80.000 kilometer. Dat is maar liefst twee keer de omtrek van de aarde. Dat is allemaal nodig om dagelijks 130 liter afvalwater per persoon te zuiveren. En vergeet al het industriële afvalwater niet. Ook interessant is het feit dat de waterschappen zich steeds meer toeleggen op het terugwinnen van energie en andere grondstoffen uit afvalwater. Denk aan grondstoffen voor de productie van chemicaliën, bio plastic en karton.

Samenwerken in de regio
Efficiënter, slimmer en kostenbesparend werken realiseert Aa en Maas in samenwerking met de regio. Op het terrein van de zuivering staan tijdens de Water-ontdek-dag infostands district Boven Aa uit Deurne, Vlisco, Heru, Waterspaarders en natuurfotograaf Marcel van de Kerkhof.

Techniek achter het zuiveringsproces
Een deskundige van de zuivering brengt de techniek achter het zuiveringsproces onder de aandacht met voorbeelden. Interessant voor leerkrachten en scholieren die voor belangrijke studiekeuzes staan.