Afbeelding

Mooi Laarbeek Verzamelt ... Sigarenbandjes

NULL

Mooi Laarbeek Verzamelt ... Sigarenbandjes 


Munten, kaarten, postzegels en theezakjes. Het zijn zo maar wat populaire verzamelitems. Maar er is nog veel meer. Mensen verzamelen de meest bijzondere dingen, ook in ons Mooi(e) Laarbeek.

Op zoek naar de MooiVerzamelaar van deze maand, belt De MooiLaarbeekKrant aan bij Cor Aarts. Cor woont aan de Broekelingstraat in Aarle-Rixtel en vertelt vol trots over zijn enorme verzameling sigarenbandjes.

Cor doet open. Hij heet De MooiLaarbeekKrant welkom, waarna hij zijn bezoek meteen naar de bovenste verdieping loodst. Daar staat zijn verzameling opgesteld. Alles keurig gerangschikt in mappen. Cor is 62 jaar. Sinds een jaar is hij met vervroegd pensioen. Daarvoor was hij jarenlang als leerkracht verbonden aan basisschool ‘Brukelum’, in Aarle-Rixtel. Cor blijkt een enthousiast verteller te zijn.

Sigarenbandjes

De verzameling bestaat uit 120.000 à 130.000 sigarenbandjes. In een schrift heeft Cor alle aantallen, per serie en per merk, in keurig onderwijzershandschrift, genoteerd. “Ik ben een telfreak”, lacht hij. Een hele muur van de bovenverdieping wordt in beslag genomen door mappen. Op de grond staan nog enkele dozen met daarin de afdeling ‘ongesorteerd’.

Het begin
Cor is in de jaren ’50 begonnen met zijn verzameling. “Ik vond sigarenbandjes mooi", vertelt Cor, “prachtige kleuren, mooie afbeeldingen. In de puberteit is mijn verzameling vanwege ‘andere interesses’ op de achtergrond geraakt. Mijn moeder wilde dat ik bij mijn huwelijk mijn verzameling meenam. Die heeft hier jarenlang op zolder een slapend bestaan geleid”, lacht Cor.

Opnieuw
“De vriend van mijn dochter bracht soms voor zijn toekomstige schoonpapa een doos ongesorteerde sigarenbandjes mee, van een ruilbeurs. Ik vond het niet netjes om zo’n doos gewoon op zolder te zetten. Zo ben ik dus weer begonnen met verzamelen en ik kreeg er steeds meer plezier in, met alle gevolgen van dien”, vertelt de verzamelaar, terwijl hij zijn blik langs de vele mappen laat glijden.

Uitgebreide collectie
“De reclamejongens van de sigarenfabrieken bedachten destijds van alles om de omzet te laten stijgen”, zegt Cor. Zo zijn er prachtige sigarenbandjes met vlinders, wapens, landen, auto’s, schilders en ruimtevaart. “Er is werkelijk geen onderwerp te bedenken of er is wel een serie van uitgegeven." Maar het klapstuk is toch wel een boekje uit 1953, speciaal gemaakt om de schooljeugd op een speelse wijze kennis te laten maken met verkeersborden. De verkeersborden moesten met sigarenbandjes bijeengespaard worden. Het album heeft als ondertitel de welbekende leus: ‘Abonné stemt tevree!'

Persoonlijke sigarenbandjes
Om hun klanten gunstig te stemmen boden bedrijven vaak een sigaar aan met een persoonlijk bandje. Trots laat Cor bandjes zien van Chalet Lohengrin, Staadegaard, Schildersbedrijf Noud van Bussel, Speeltuin De Heikant, Molen Vogelenzang enz. Maar ook particulieren bleven niet achter: bandjes met de beeltenis van een bruidspaar, een heeroom die veertig jaar priester is. En toen Cor zelf zestig werd, ontwierpen zijn dochters een uitnodiging in de vorm van ... een sigarenbandje.

Tot slot
Cor zou nog uren kunnen vertellen. Eén ding wil hij nog kwijt. Graag zou hij in contact komen met andere Laarbeekse verzamelaars van sigarenbandjes. “Misschien is er wel iets bij, dat ik nog niet heb”, zegt hij hoopvol. Ook mensen die misschien nog bandjes ergens op zolder hebben liggen en er niets mee doen, kunnen contact opnemen met Cor Aarts, Broekelingweg 61, Aarle-Rixtel. Tel: 0492 382287. E-mail: coraarts@onsmail.nl.