Afbeelding

In gesprek met ... GlassDesign4All

NULL

In gesprek met ... GlassDesign4All


In gesprek met: Eddy Slegers
Locatie: Beekerheide 23, Beek en Donk
Datum: 25 september 2014
Tijd: 13.30 - 14.30 uur

Op industrieterrein Beekerheide huist sinds anderhalf jaar het bedrijf GlassDesign4all. Gespecialiseerd in glas-in-lood. De ramen van het pand zijn prachtig gedecoreerd. Bij het betreden van het atelier kijk je recht op het portret van vader Adriaan Slegers. Hij hangt prominent in de zaak. Zoon Eddy keek als kind over zijn schouder mee, om als 20-jarige samen met vader in de zaak te gaan werken.

Je hebt hier een mooie ruimte, Eddy. Toch kan ik me herinneren dat je vroeger in Helmond zat. Wat heb je in de afgelopen jaren gedaan?
“Acht jaar geleden besloot ik met mijn bedrijf aan de Dijksestraat in Helmond te stoppen. Na drie jaar 'op de bank' gezeten te hebben kwamen de muren op me af. Ik ben geen man om stil te zitten en kreeg zelfs lichamelijke klachten.” Een welkome afleiding vormde stadshobbycentrum 'Het Baken' in Helmond. Eddy begon hier cursussen glas-in-lood en Tiffany te geven. “Na een open dag gaven 160 mensen zich op om een cursus te volgen.”

Eddy Slegers is een naam die bekend is in de wereld van het restaureren van glas-in-lood.
“Onze specialiteit was het herstellen van het werk van Nicolas. Daarvoor reisden mijn medewerkers door heel Nederland maar ook naar België, Duitsland en Frankrijk. In elke Helmondse kerk hebben we gewerkt. Ons laatste project was het herstellen van een glas-in-loodwerk van 640 m2 in Oisterwijk. Nog steeds weten mensen me voor herstelwerkzaamheden te vinden, maar grote projecten, zoals die van het Bisdom, heb ik niet meer. Ik doe het rustiger aan.”

Hoe komt een Helmonds familiebedrijf in Beek en Donk terecht?
“Het idee om naar Beek en Donk te komen, ontstond op een feestje. Mijn zwager heeft een schildersbedrijf op de Beekerheide. Boven dit pand zat nog een mooie ruimte, ideaal om cursussen te geven. Om mijn ambacht niet verloren te laten gaan, kan ik meteen mijn neven de kneepjes van het vak bijleren.”

Met jouw ervaring in het vak kun je cursisten prima begeleiden.
“In de wintermaanden wil ik met een groep hobbyisten starten met het werken met glas. Naast het maken van glas-in-lood en Tiffany kan er ook op andere manieren met glas gewerkt worden. Je hoeft niets te kunnen. Ik vind het gezellig om op een rustige gemoedelijke manier samen met mensen te werken en ze de fijne kneepjes van het vak te leren.”

Op jouw website zie ik dat je ook een HotPot verkoopt. Wat is dat voor een apparaat?
“Met de HotPot kun je zelf persoonlijke sieraden van glas maken. Door glas te verhitten tot ongeveer 800 graden wordt het vloeibaar en kunnen er verschillende vormen mee gemaakt worden. Daarna kun je het gestolde glas ergens op lijmen. In de ruimte onder het atelier ben ik een winkel aan het inrichten. Hier kunnen alle materialen voor de HotPot, maar ook voor Tiffany en glas-in-lood gekocht worden."

Interesse in een cursus of materialen? Via de website www.glassdesign4all.nl kunt u zich opgeven voor een cursus. Via deze site kunt u ook informatie vinden over kopen van materialen en de HotPot.