Afbeelding

Hoe is het nou met ... Jorrit Ruijs

NULL

Hoe is het nou met ... Jorrit Ruijs


Deze week is het de beurt aan acteur Jorrit Ruijs uit Mariahout. Op 27 oktober start de AVROTROS met het derde seizoen Bloedverwanten. In deze serie speelt sinds vorig seizoen de Laarbeekse acteur mee. Jorrit woonde een groot deel van zijn jeugd in Mariahout en kwam daar als jong kind voor het eerst in aanraking met toneel.

Verhuizing naar Mariahout
Zeven jaar was Jorrit toen hij samen met zijn moeder en zus naar Mariahout verhuisde. Om meer mensen te leren kennen ging hij op zoek naar een hobby. “In Mariahout was er niet veel te kiezen; judo, voetbal of toneel.” Zijn keuze viel op het laatste. “Ik wilde tot mijn zevende altijd kaasboer worden en hoewel ik op mijn vijfde begonnen ben met ballet, heb ik uiteindelijk toch besloten om van die nieuwe hobby ‘toneelspelen’ mijn beroep te maken.”

Gedegen opleiding
Jorrit deed ervaring op bij de jeugdgroep van toneelvereniging Mariahout. Daarnaast beoefende hij dus al jaren ballet. In Beek en Donk was hij lange tijd de enige jongen bij balletlerares Johanna. Jorrit kon moeilijk kiezen tussen dansen of acteren. Nadat hij de Bernadetteschool verliet, ging hij naar 'De Knip' in Helmond. Terwijl hij studeerde op het VWO volgde hij in zijn vrije tijd eerst de vooropleiding aan de dansacademie en later de vooropleiding aan de theaterschool. Meteen na het behalen van zijn VWO-diploma werd hij na audities toegelaten aan de toneelschool in Amsterdam.

Ervaren acteur
Jorrit was 21 toen hij zijn opleiding voltooide. Afgelopen week is hij 34 geworden. Hij heeft op zijn leeftijd al een schat aan ervaring. Het grote publiek zou hem kunnen hebben zien schitteren in 'Soldaat van Oranje' of 'Ciske de rat, de musical', maar ook in de musical 'Hair' vertolkte Jorrit een van de hoofdrollen. “Bij deze rollen was het erg prettig dat ik op een bepaalde manier het dansen en acteren kon combineren. Dat is iets wat ik erg leuk vind.” Afgelopen maanden is Jorrit bezig geweest met zijn eerste echte eigen productie: 'Het temmen van de Faun'. Daarin gaat hij nog verder en maakt hij een voorstelling waarin dans en tekst echt versmelten en een heel eigen vorm krijgen.

Verschillende werkzaamheden
“Het leven van een acteur is hollen of stilstaan.” Het geeft Jorrit een gevoel van vrijheid. Ten tijde van dit interview speelt hij een reeks voorstellingen in het openluchttheater van het Amsterdamse bos. “25 jaar geleden begon ik in een openluchttheater en nu sta ik weer in de open lucht.” In de tussenliggende jaren speelde Jorrit in zeer uiteenlopende producties, van toneel en musical tot televisie en film. Hij speelde mee in een videoclip van Moke, sprak animatiefilms in en deed zo nu en dan ook een reclame. “Het is maar net wat er op je pad komt.”

Toekomst
Jorrit is een tevreden mens. “Ik hoef niet beroemd te zijn. Het is begonnen met mijn liefde voor het spelen en dat is altijd zo gebleven.” Hij is daarom dankbaar dat hij kan doen wat hij nu doet.